Evaluarea nationala: metodologia si calendarul pe 2019 – 2020

Ministerul Educatiei Nationale a aprobat calendarul, respectiv metodologia de organizare si desfasurare a Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a (EN VIII) in anul scolar 2019-2020. Ordinul de ministru aferent (4.916/2019) a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 712/29 august 2019 si pe edu.ro. Aflati mai multe despre evaluarea nationala aici.

Citeste si Anul scolar 2019-2020 incepe pe 9 septembrie. Afla cand sunt vacantele

Principalul element de noutate il reprezinta interventia asupra modalitatii de solutionare a contestatiilor cu scopul de a optimiza procesul de evaluare. Mai exact, „in cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, notele acordate dupa reevaluare sunt comparate cu cele acordate in etapa de evaluarea initiala. In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1 punct, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii numeste o a treia comisie formata din alti doi profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii”, sustine Ministerul Educatiei Nationale.

Anterior intrarii in vigoare a noii metodologii era luata in considerare o diferenta de 1,5 puncte. De asemenea, este inclusa in mod explicit in metodologie precizarea ca Regulamentul (UE) 2016/679 – Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) se aplica in mod corespunzator.

Inscrierea absolventilor clasei a VIII-a in vederea participarii la Evaluarea Nationala se face in perioada 2 – 5 iunie 2020. Conform ordinului de ministru privind structura anului scolar 2019 – 2020, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor incheia vineri, 5 iunie 2020.Referitor la calendarul EN VIII, a fost stabilita urmatoarea formula de desfasurare a probelor scrise:

  • 15 iunie 2020: Limba si literatura romana
  • 17 iunie 2020Matematica
  • 18 iunie2020Limba si literatura materna (pentru elevii care au studiat aceasta disciplina).

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 22 iunie (pana la ora 12:00), procedura urmata de inregistrarea contestatiilor, in intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va incheia in data de 27 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.

Media generala obtinuta de candidatii care sustin Evaluarea Nationala intra in alcatuirea mediei de admitere in invatamantul liceal de stat, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu. Metodologia si calendarul admiterii se aproba prin ordin separat.

Citeste si Bani pentru aproape 700 de elevi cu nota 10 la Evaluarea nationala

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here