Unii elevi de 10 la examenul de Bacalaureat din Capitala sustin ca performanta pe care au reusit-o se datoreaza studierii din ultimii ani, precizand ca notele reprezinta confirmarea muncii depuse in liceu.
Vezi si Promovabilitate de 100 la suta la Bacalaureat, in trei licee din Iasi
Pentru Radu Mustatea, media 10 la examenul de Bacalaureat a fost o surpriza, chiar daca a avut rezultate bune la liceu. Tanarul spune ca cea mai dificila proba a fost la Limba si Literatura romana, intrucat ii plac materiile realiste.
“Am fost surprins, speram sa iau o nota mare insa nu m-am asteptat sa fie chiar 10. Aveam o mica speranta. A fost o bucurie, pentru ca nu multi obtin aceasta nota, evident. (…) Parintii si apropiatii au fost uimiti, dar veseli. Chiar erau in al noualea cer, a fost un moment unic si erau fericiti si mandri, in modul cel mai natural cu putinta. (…) La romana a fost mai dificil, pentru ca mie imi plac materiile “grele”. La romana asteptam o nota maricica, insa nu chiar 10”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Mustatea, absolvent al Liceului Teoretic International de Informatica.
Radu Mustatea sustine ca in mare parte s-a pregatit singur pentru Bacalaureat. Tanarul mai precizeaza ca vrea sa-si continue studiile in tara.
“La matematica si informatica nu a fost necesar sa fac meditatii, nu am avut nicio problema la aceste materii. Doar la unele materii am facut unele meditatii, insa pe langa asta am invatat de unul singur pentru ca nu am vrut sa ma bazez doar pe meditatii. (…) Voi merge sa studiez la Universitatea Politehnica din Bucuresti la Facultatea de Automatica si de Calculatoare, pentru ca imi place aceasta ramura de IT. Din motive personale voi ramane in tara, momentan. Dupa mai multe cautari am ales facultatea aceasta, care sunt sigur ca-mi poate oferi multe oportunitati”, a mai adaugat Radu Musteata, elev cu media 10 la examenul de Bacalaureat.
Absolventul sustine ca sistemul educational din Romania are unele minusuri, cum ar fi memorarea unor subiecte, in special, la Limba si Literatura romana.
“La romana se axeaza pe prea multa memorizare, lipsa sustinerii propriei creativitati, si a modului de a judeca unele lucruri. Aici vorbesc despre memorarea unor comentarii. Nu esti foarte sustinut, din pacate, in a incerca sa fii original, sa fii unic, sa fii tu insuti si sa-ti dezvolti de unul singuri propriile abilitati de logica si argumentare, nu doar sa le preiei gata scrise din alte surse. Sunt unii profesori care incearca sa se debaraseze de acest sistem si sa fie mai aproape de elevi si sa nu ofere la teste astfel de cerinte. (…) Vara nu vreau doar sa ma odihnesc, ci si sa mai invat unele lucruri de interes personal. Nu ma bazez doar pe facultate. Consider ca este important sa fii autodidactic, nu doar sa ai cunostinte de la cursuri sau profesori. Cei mai de succes oameni se remarca prin faptul ca nu asteapta sa primeasca ordine sau sfaturi de la alti oameni, incearca de unii singuri sa se dezvolte si sa progreseze”, a adaugat Radu Mustatea.
Vezi si Elev cu media 10 la Bacalaureat: Este nevoie de oameni buni si in tara. Raman aici
O alta eleva care a obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat este Monica Matase, absolventa a Colegiul National “Mihai Viteazul” din Bucuresti. Tanara spune ca rezultatul a fost neasteptat, chiar daca s-a pregatit intens pentru examene si avea doar note mari.
“Am fost foarte surprinsa, mai ales de nota la romana, pentru ca la romana se mai scad puncte pentru pierderea unei virgule sau pentru asezare in pagina si chiar nu ma asteptam. La celelalte stiam ca voi avea nota mare, pentru ca m-am uitat la barem. La romana a fost cea mai mare surpriza. Pana in clasa a XII-a nu am facut meditatie si am inceput abia in ultimul an de liceu, pentru admiterea la facultate. Am avut profesori buni si nu am avut nevoie de meditatii. (…) Am renuntat la timpul liber in toata perioada asta, insa in niciun caz la pasiuni. Am desenat, m-am uitat la filme, nu am facut mari sacrificii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Monica Matase, eleva care a obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat.
Tanara spune ca vrea sa-si continue studiile in Romania la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Monica Matei precizeaza ca facultatea ii poate oferi multe oportunitati si in Romania, nu este necesar sa plece peste hotare.
“Cred ca Universitatea Politehnica din Bucuresti ma va pregati foarte bine pentru domeniul pe care vreau sa-l urmez, o sa merg pe informatica. Nu vad un motiv pentru care sa plec din tara, pentru ca am familia aici, sunt convinsa ca facultatea poate sa-mi ofere o perspectiva larga pentru viitor si stiu ca voi avea un job bun dupa in tara, dar si multe oportunitati. (…) Ma vad in tara si dupa ce voi termina studiile, poate daca se iveste o oportunitate uriasa peste hotare, as merge pentru o perioada. Nu ma vad stabilindu-ma acolo, nu as vrea sa-mi intemeiez familia in strainatate”, a spus Monica Matase.
Absolventa liceului precizeaza ca examenul de Bacalaureat cere prea mult de la un elev si ca profilurile ar trebui mai bine diferentiate.
“Cred ca se pune accent prea mare pe partea teoretica, si nu partea practica. Profilurile ar trebui, din punctul meu de vedere, mai bine diferentiate. De exemplu, la mate-info, inteleg ca romana este limba pe care o vorbesc, este importanta, insa examenul de bacalaureat cere prea mult de la un elev a carei minte a fost formata pe gandire logica si rationala”, a adaugat Monica Matei, eleva care a obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat.
Teodora Argintaru, eleva la Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti spune ca media 10 nu a fost o surpriza, intrucat a avut rezultate deosebite la liceu, dar a participat si la olimpiade. Tanara precizeaza ca nu a facut meditatii, ci a invatat singura.
“Ma asteptam oarecum ca voi avea media 10. Stiam ca am scris totul bine si rezultatul a venit ca o confirmare a faptului ca am reusit aceasta performanta. (…) Nu am facut deloc meditatii, m-am pregatit singura. In timpul liceului am fost si la olimpiade si cred ca acest lucru m-a ajutat ca sa am o nota buna la examene”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Teodora Argintaru, eleva care a obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat.
Tanara spune ca isi va continua studiile la Universitatea Politehnica din Bucuresti pentru ca este pasionata de Informatica. Ea mai mentioneaza ca munca aduce succes indiferent unde te afli.
“Vreau sa studiez la Universitatea Politehnica din Bucuresti, la facultatea de Automatica si Calculatoare. Sunt pasionata de informatica si imi place foarte mult partea aceasta reala, matematica si informatica. (…) Nu am ales sa plec peste hotare pentru ca este un domeniu care este foarte cautat si daca esti foarte bun, poti fi de oriunde. Nu trebuie neaparat sa pleci in strainatate. Exista oportunitati peste tot, iar munca individuala si perseverenta fac diferenta, asa cum au facut-o si in liceu”, a adaugat Teodora Argintaru.
Vezi si Fiica ministrului Educatiei a obtinut media 9,26 la Bacalaureat
Sursa: Mediafax