Dr. Catalin Apostolescu, medic primar de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” (INBI) din Bucuresti, a explicat pentru Superbebe.ro faptul ca niciun produs nu garanteaza 100% impotriva muscaturilor de tantari. Datorita acestor repelenti, mai degraba este vorba despre reducerea intepaturilor de tantari, nicidecum despre evitarea lor absoluta.
„Tantarii sunt in fiecare vara. Inainte, ca ne placea sau ca nu ne placea, stiam ca vara ne pisca tantarii si acceptam acest lucru. Acum, pragul de toleranta al oamenilor a scazut foarte mult si nu ne mai dorim sa fim piscati de nicio insecta. Nu stiu daca anul acesta sunt mai multi tantari fata de cati erau anul trecut. Daca ne aducem aminte, atat aprilie cat si mai au fost doua luni ploioase si, in general, s-au creat zone cu apa multa, larvele tantarilor eclozand in aceste ape caldute. Pe de alta parte, este bine pentru ca nici cei din diversele primarii ale tarii nu aveau cum sa faca campanii de ucidere a tantarilor atat timp cat exista o vreme ploioasa”, explica medicul.
Citeste si Trusa de urgenta in vacanta, pentru toata familia
Conform dr. Catalin Apostolescu, este nevoie de o perioada uscata, de cateva zile, care sa se produca in mod repetat. Activitatile de dezinsectie omoara tantarii adulti, dar nu si tantarii sub forma de oua (din apa). Prin urmare, odata ce o singura campanie ucide tantarii vii, in cateva zile, din larve se va crea o alta generatie de tantari. Asadar, activitatile de dezinsectie sunt importante ca frecventa pentru a putea vorbi despre reducerea populatiei de tantari dintr-o anumita zona.
Cat despre aparitia tantarului tigru asiatic (Aedes albopictus), se pare ca acesta a fost semnalat in Romania inca din anul 2010.
„In lume exista trei grupe mari de tantari, cei din familia <<Culex>> (tantarul obisnuit in lume), tantarul din genul <<Aedes>> care poate transmite febra Zika, Denga sau febra galbena si tantarul <<Anofel>> care transmite malaria. Noi, in Romania, am avut pana in anii ’50 si Culex, si Anofel. Intre anii ’50 si ’60, s-a facut o vasta campanie de desecare a Dunarii si a multor rauri, plus imprastierea unei solutii si, in felul acesta, tantarul Anofel a fost eradicat la noi. Prin urmare, nu mai avem tantar Anofel, nu mai avem nici malaria”, explica medicul.
Medicul primar considera ca procentul speciei de tantar tigru reprezinta un procent foarte mic din totalul populatiei de tantari. Cel din specia Culex inteapa seara, in timp ce tantarul tigru pisca in timpul zilei.
Citeste si Sfaturi pentru vacanta de la dr. Iolanda Vivisenco, pediatru la Centrul Medical Medsana
„Nimeni nu va putea spune cum va fi peste cinci ani sau peste zece. Din punctul nostru de vedere, cel al specialistilor, exista un grad de ingrijorare ca s-ar putea ca aceasta specie de tantar tigru, in cazul in care va continua incalzirea globala, sa devina frecventa, iar atunci va exista pe viitor riscul ca bolile pe care noi le consideram tropicale sa inceapa sa se raspandeasca si in Romania. Este o ingrijorare pe viitor, dar in momentul de fata noi nu avem asa ceva. Sunt cateva exemplare pe care entomologii le-au descoperit, dar nu putem vorbi despre un risc epidemiologic major din partea acestor tantari”, precizeaza dr. Catalin Apostolescu.
Pe plan national, au fost semnalate doar 100 de cazuri de imbolnaviri cu virusul West Nile, dintr-un total de 19 milioane de locuitori ai tarii. Potrivit medicului primar, in cazul in care persoanele au contractat virusul West Nile si nu au alte afectiuni se pot confrunta cu doua, trei zile cu febra si cu dureri musculare, ca in cazul unei viroze. In schimb, pentru cei in varsta care manifesta si alte patologii, infectia cu West Nile poate evolua sever, ducand inclusiv si la deces.
„Nu este nicio corelatie intre ceea ce mananci si tantarii care te inteapa. Este adevarat ca exista anumite variatii individuale, adica sunt anumite persoane care sunt mai atractive pentru tantari, iar asta tine de mirosul intrinsec al fiecaruia dintre noi. De exemplu, daca te duci intr-o zona tropicala recomandarea este sa porti imbracaminte din material mai gros pentru ca tantarul sa nu te poata intepa prin acest material”, a explicat dr. Catalin Apostolescu.
In urma unui comunicat de presa, Primaria Municipiului Bucuresti a demarat, zilele acestea, cel de-al treilea tratament de combatere a tantarilor. Pana in prezent, in cadrul celui de-al treilea tratament, s-a intervenit deja in toate cele sase sectoare ale capitalei, asupra celor aproximativ 1400 de strazi si 900 de aliniamente stradale, dar si in parcuri, gradini sau alte spatii publice cu vegetatie.