Cursuri suspendate din cauza frigului in doua colegii si o scoala generala din Galati

Doua colegii si o scoala generala din Galati au cursurile suspendate din cauza frigului, in conditiile in care unitatile nu au incalzire, iar in alte 10 institutii scolare elevii si profesorii tremura de frig, orele de curs fiind scurtate.

Citeste si: Mii de elevi si profesori din 13 scoli tremura de frig

Toate scolile au centrale termice dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrarile comandate de Primarie privind instalarea de surse de incalzire au inceput tarziu, iar unitatile de invatamant asteapta autorizatiile pentru racordarea la reteaua de gaze.

13 scoli din orasul Galati se afla in aceasta situatie, iar directorii de la o scoala si doua colegii au informat Inspectoratul Scolar ca au suspendat cursurile luni si marti. „Astazi si maine cursurile sunt suspendate. Sunt 12 grade in scoala, nu putem pune in pericol sanatatea elevilor si a profesorilor. Se va lua o decizie marti, sper sa se rezolve pana atunci, mai e un contor de montat, instalatia este pregatita”, a declarat Gelu Homer, directorul Colegiului Tehnic ”Traian Vuia”.

Peste o mie de elevi au fost anuntati ca nu se fac cursuri, acestea urmand sa fie recuperate, in timp ce in alte zece unitati scolare programul a fost scurtat. „In celelalte unitati cu probleme au fost reduse orele, ca numar de minute. Erau 17 unitati pe lista, cei de la Distrigaz lucreaza, ni s-a promis ca in cateva zile se va rezolva problema la cele mai multe scoli. Nimeni nu vrea vacanta acum, nu le convine nici lor pentru ca trebuie sa recupereze orele pierdute”, a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache.

Autoritatile locale spun ca problema alimentarii cu gaz va fi rezolvata in urmatoarele zile, la sase dintre unitatile afectate sistemul de termoficare urmand sa fie pornit chiar luni. „Sunt trei unitati care au decis sa suspende cursurile, doua colegii si Scoala nr.17. Acestea sunt inchise pana cand se da drumul la incalzire, este posibil sa se intample chiar astazi. Asteptam de la firma care face lucrarile de cuplare la reteaua de gaz. Lucrarile sunt in diferite stadii, ei au avansat termene diferite. Oricum dupa ce monteaza echipamentele trebuie sa faca probe timp de 48 de ore. Este vorba doar de lucrari de cuplare la reteaua de gaz, toate scolile au centrale. Erau 17 uniati in aceasta situatie, patru au fost rezolvate, au ramas 13 dintre care ni s-a spus ca sase vor fi incalzite pana maine cel tarziu”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Galati, Raluca Ardean.

Unitatile scolare aflate in aceasta situatie au fost debransate de la reteaua urbana de termoficare dupa ce Primaria a anuntat inchiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor si a cheltuielilor de intretinere uriase. Deoarece municipalitatea a alocat cu intarziere fonduri pentru achizitionarea si montarea de centrale termice, 13 scoli din Galati nu au obtinut inca avizele pentru conectarea la reteaua de gaze, procedurile fiind ingreunate de faptul ca de aceasta activitate nu se ocupa decat o singura firma.

Primaria Galati a decis sa inchida sistemul centralizat de termoficare iar clientii retelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local in valoare de 3.000 de lei pentru achizitionarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de incalzire a locuintei si de producere a apei calde. In paralel, Primaria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galati in 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente si institutii.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Primarii, obligati sa expertizeze scolile pentru rezistenta la cutremur, pana in 2024

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here