Copil omorat in bataie de mama. Sesizare la Avocatul Poporului

Un copil omorat in bataie de mama. Se intampla in Romania anului 2019. Anchetele si sesizarile curg. Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj si sesizare Avocatului Poporului in cazul copilului de 9 ani, omorat in bataie de mama, avand in vedere ca familia a fost in atentia Directiei si ca sunt suspiciuni privind abordarea superficiala a interesului copilului.

Citeste si Un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judetean Cluj, analiza preliminara a documentelor ridicate de la DGASPC Cluj de catre Corpul de Control al presedintelui CJ Cluj indica deficiente generale de sistem, care provin dintr-o legislatie neclara, excesiv birocratica ce nu analizeaza in profunzime situatia copiilor.

„In legatura cu evenimentul tragic petrecut sambata, 6 iulie, in care un minor in varsta de noua ani a decedat, deoarece DGASPC este o institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, in regim de urgenta, presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a dispus un control la DGASPC Cluj efectuat de Corpul de Control. Analiza preliminara a documentelor ridicate de catre Corpul de Control al presedintelui indica deficiente generale de sistem, deficiente care provin dintr-o legislatie neclara, excesiv birocratica ce nu analizeaza in profunzime situatia copiilor pe tot parcursul evolutiei cazurilor. De asemenea, avand in vedere gravitatea cazului cat si deficientele de sistem care au dus la aceasta situatie, presedintele Consiliului Judetean Cluj sesizeaza institutia Avocatului Poporului si pune la dispozitia acesteia toate documentele necesare. De asemenea, a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj, efectuat de o societate specializata neutra”, se arata in documentul citat.

Reprezentantii CJ Cluj au sustinut ca exista si suspiciuni cu privire la abordarea superficiala a interesului superior al copilului de catre specialistii DGASPC Cluj, in conditiile in care, in ultimii patru ani, conducerea acestei institutii „a dat deseori dovada de tratare superficiala a cazurilor, analizand hartii, nu copii”.

„Aceste situatii au dus la destituirea directorului general in anul 2017. Decizia de destituire a fost atacata, procesul fiind si acum pe rolul instantei de judecata. Documentele ridicate mai releva faptul ca psihologul de caz mentioneaza faptul ca <<mama copilului este diagnosticata cu retard mintal si tulburare de personalitate asociata cu tulburari de comportament. Doamna este incadrata in grad de handicap grav (fara insotitor). Alte aspecte mentionate: impulsivitate, toleranta scazuta la frustrare, (…) in trecut a experimentat episoade de incoerenta, comportament inadecvat/agresiv, ideatie suicidara>>. Cu toate acestea, in conditiile in care mama copilului a recunoscut ca aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat <<ca este in beneficiul copiilor reintegrarea lor in familie>>”, se mai arata in comunicat.

CJ Cluj a mentionat ca nu este prima actiune pe care Corpul de Control al presedintelui o desfasoara la DGASPC Cluj cu privire la disfunctionalitati de sistem, din septembrie 2018 fiind desfasurate noua controale, o parte dintre acestea finalizate cu plangeri penale si opt comisii de disciplina.

Un copil de 9 ani a fost gasit mort, in noaptea de sambata spre duminica, intr-o locuinta din Cluj-Napoca, pe corpul acestuia fiind gasite urme de violenta. Dupa audieri, mama copilului a recunoscut ca si-a omorat fiul si a fost retinuta, apoi arestata preventiv.

Femeia mai are doi copii, geamanul celui decedat si inca un baiat de 12 ani, care au fost internati intr-un centru de primire in regim de urgenta din Cluj-Napoca, unde s-a stabilit ca baiatul cel mic fusese si el batut.

DGASPC Cluj a precizat ca in urma cu patru ani, cei trei frati au mai fost in sistemul de protectie, fiind crescuti in sistemul de asistenta maternala, dupa care au fost redati mamei, care a fost, atunci, ajutata, iar reintegrarea a fost monitorizata.

Sursa: Mediafax

Citeste si Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here