Codul de etica pentru profesori este prioritatea Federatiei Parintilor

Dezbatut de mai bine de cinci ani, codul de etica pentru profesori nu a fost adoptat nici pana in acest moment de catre Ministerului Educatiei Nationale (MEN), Federatia Parintilor precizand ca este document prioritar, tinand cont ca prin el se pot interzice meditatiile cu elevul de la clasa.

„Daca avem un cod de etica prin Statutul Elevului, este normal sa avem un cod de etica si pentru profesori. Avem nevoie de o interventie clara a MEN la nivelul inspectoratelor scolare judetene, pentru ca sunt lucruri care se pot rezolva numai cu ISJ-urile, nu cu directorii scolilor.(….) Acest cod trebuie reglementat corect, sunt profesori in sistem care au derapaje, avem nevoie de sanctiuni. Trebuie scoasa instructia care era instalata inainte de anii 90, astazi, elevii nu mai au nevoie de instructie, ci de empatie, de un invatamant bazat pe abilitati practice si pe competente anteprenoriale”, a explicat presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, Iulian Cristache, in cadrul Adunarii Generale FNAP.

Vezi si Elevi trimisi acasa de la scoala pentru ca aveau parul lung

Acesta a explicat ca cel mai arzator lucru stipulat in acest cod de etica este legat de interzicerea meditatiilor cu elevul de la clasa.

„Exista o Hotarare de Guvern din 2016 care mentioneaza ca nu ai voie sa faci meditatii cu profesorul de la clasa. Legea este, ar trebui respectata, sa vedem daca reusim sa facem acest lucru. (…) Sunt situatii de constrangere, in care elevii sunt notati cu note mici, in special in mediul rural. Nu inteleg de ce este nevoie sa se faca pregatiri cu elevul de la clasa, nu este moral, nu este etic. Practic, eu, ca parinte, consider ca imi platesc nota”, a precizat presedintele FNAP.

In ceea ce priveste verificarile unor astfel de situatii, Cristache precizeaza ca este responsabilitatea parintelui sa intervina la profesorul respectiv sau la conducerea scolii in cazul in care notele sunt conditionate de meditatii.

Prezenta la Adunarea Generala a Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, Liliana Preoteasa, consilierul ministrului Educatiei, a mentionat ca acest cod va intra, cat de curand, intr-o noua dezbatere.

„Sunt de acord ca acest cod de etica treneaza de foarte mult timp. Din cate am vazut eu, raspunsul este ca, in curand, va fi pus in discutia Comisiei de Dialog Social pentru ca trebuie sa discutam si cu colegii de la sindicate. Sper sa se rezolve”, a spus Liliana Preoteasa.

Anul trecut, secretarul de stat din MEN, de la acel moment, Gabriel Ispas, a declarat, ca trebuie sa se intervina si in Legea Educatiei.

„Este foarte important sa vedem ce vrem noi de la scoala, de la profesori si modul in care intelegem sa ne raportam. Nu doar o chestiune strict formala pe care sa o tot modificam din an in an si trebuie sa stabilim care este setul de valori. In legislatie, avem partea disciplinara versus partea de etica. Pe partea de etica, eu cred ca trebuie sa intervenim un pic si in Legea Educatiei. Trebuie sa avem elemente de lege primara in Legea Educatiei ca dupa aceea, aplicarea sa fie foarte usoara si uniforma in tot sistemul”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Ispas, in luna martie a anualui trecut.

Prima data, un astfel de cod de etica a fost pus in dezbatere publica in anul 2013. In decembrie 2016 a fost pus din nou spre consultare de catre fostul ministrul al Educatiei Mircea Dumitru, dar fara finalitate.

Vezi si Codul etic al cuplului

Sursa:Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here