Elevi trimisi acasa de la scoala pentru ca aveau parul lung

Mai multi elevi de clasele a 11-a si a 12- de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scosi, marti, 17 octombrie, din clasa si din scoala de catre director, pe motiv ca aveau parul lung sau barba. Ei au fost trimisi sa se tunda sau sa se barbiereasca. Ei au fost trimisi sa se tunda sau sa se barbiereasca.

Astazi eram la ora de chimie, stateam liniștit și imi vedeam de treaba mea, deodata intra marele Dom’ Director la mine in clasa. Din cauza parului meu <indecent de lung> am fost scos de la ora, ajungand in curte ma aflu alaturi de inca 20-25 de elevi din școala (baieti) cu par lung sau barba așteptand sa fim scoși din școala. Da, ati citit bine, pentru ca avem parul lung sau barba am fost scoși din perimetrul liceului. Ma bucur ca traiesc intr-o comunitate unde se promoveaza creativitatea și libera exprimare. (…) Singurul lucru pe care pot sa il spun e ca ma bucur ca am ajuns in secolul XXI unde capacitatea ta psihica este determinata dupa cum te imbraci, respectiv cum arati”, a scris, mati, pe o retea de socializare, Tudor Helgiu (foto), elev al Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca.

Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrica Daniel Tintelecan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca elevilor li s-a cerut sa respecte regulamentul scolar in ceea ce priveste tinuta capilara.

Tudor Helgiu are o frizura exagerata pentru regulamentul nostru scolar si i-am cerut sa se conformeze. in aceeasi situatie au fost mai multi elevi de clasele a XI-a si a XII-a si i-am trimis sa se tunda sau sa isi rada barba, iar unii s-au conformat si s-au intors la ore. De la inceputul anului scolar si intr-un careu pe care l-am avut saptamana trecuta, am ridicat aceasta problema a tinutei capilare, iar azi am intrat in clase si am constatat cu neplacere ca multi elevi nu s-au conformat prevederilor din regulamentul nostru scolar. Le-am cerut sa respecte regulamentul intern, dar nu i-am sanctionat, nu au fost pusi absenti”, a spus Tintelecan.

Acesta a precizat ca printre elevi a caror frizura nu corespunde regulamentului se numara si o fata care ”are toate culorile in parul ei” si care a fost trimisa sa si-o aranjeze si sa adopte o tinuta capilara adecvata.

I-am cerut sa adopte o singura culoare la par”, a precizat directorul.

Petrica Daniel Tintelecan a mentionat ca daca miercuri va descoperi elevi care nu s-au conformat si vin cu par lung si cu barba nu vor fi primiti la ore, iar parintii lor fi convocati la scoala.

Purtatorul de cuvant al ISJ Cluj, Andreea Coroian Goldis, a declarat, la randul sau, corespondentului MEDIAFAX, ca elevilor li s-a atras atentia in repetate randuri ca trebuie sa-si aduca tinuta la o forma conforma cu regulamentul, pentru ca este vorba despre un liceu confesional, teologic.

Este vorba despre regulamentul de ordine interioara al liceului respectiv, pe care l-au luat la cunostinta atat parintii, cat si elevii la inceputul anului scolar. Elevilor li s-a atras atentia in repetate randuri ca trebuie sa-si aduca tinuta a o forma conforma cu regulamentul, pentru ca vorbim despre un liceul confesional, teologic. Elevii au fost trimisi sa mearga acasa si sa isi aduca tinuta la forma potrivita si sa revina miercuri la scoala conform a ceea ce regulamentul scolii defineste ca tinuta adecvata. Nu a fost o forma de sanctiune, astfel ca nu se va ajunge la scaderea notei la purtare”, a spus Coroian Goldis.

Aceasta a sustine ca nu a fost vorba despre un comportament abuziv al conducerii scolii.

Tudor Helgiu s-a prezentat insa miercuri la ore netuns. ”Regula nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, cand baietii erau obligati sa se tunda”, a spus acesta.

Tudor a declaratca parintii sai il sustin in totalitate si ca nici lor nu li se pare normal ca un elev sa fie judecat dupa lungimea parului.

Aceasta regula nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, cand baietii erau obligati sa se tunda, pentru ca erau paduchi si alte probleme. Acum, cine vrea sa aiba parul lung, se spala pe cap de cateva ori pe saptamana. Mi-am crescut parul doi ani, in aceasta perioada nu m-am tuns si chiar nu am vrut sa ma tund. Nu mi se pare normal ca in 2017 sa te judece profesorii dupa cum arati, ca ai parul lung sau nu te barbieresti si sa te trateze altfel. Parintii mei ma sustin in totalitate, nu li se pare nici lor o chestie normala. Au trait in comunism si nu vor ca si noi sa experimentam macar o parte din comunism. Mesajul meu este < Nu conteaza cat de lung am parul, important e cat de mult gandesc>>”, a spus Helgiu.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here