Ce spun autoritățile despre cazul femeii însărcinate care a murit la Maternitatea din Botoșani, pentru că medicii nu au intervenit la timp

Photo by adrian vieriu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că la Maternitatea din Botoșani unde o femeie de 25 de ani -care avea sarcina oprită în evoluție-  a murit, pentru că medicii nu au intervenit la timp, nu avea protocoale privind modul în care cadrele medicale ar fi trebui să acţioneze în astfel de cazuri, potrivit TVR Info, dar că ” o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică”, pentru că ”e vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională”. Și reprezentanta Consiliului Județean Botoșani și-a exprimat punctul de vedere într-o postare online. 

UPDATE: A fost demis managerul Spitalului Județean de Urgență din Botoșani. În continuare se cere demisia medicului curant și a celui de gardă.

Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există. Este responsabilitatea spitalului să aibă protocoale, sigur, nu pentru orice, dar pentru o situaţie de genul acesta ar fi fost bine să aibă un protocol. Dar să ştiţi că, dincolo de protocol, toți am terminat o universitate de medicină şi în mod evident, o sarcină oprită din evoluţie, o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică.” a spus Alexandru Rafila, care a sesizat acest aspect Colegiului Medicilor din Botoșani, a anunțat Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, care acreditează spitalele, dar și Poliția.

„Am auzit un medic de la Botoşani declarând că este normal ca medicii să doarmă în gardă. Sigur, ei pot să doarmă în gardă dacă nu există solicitări medicale, dar, în mod evident, dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic, dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău”, a mai declarat ministrul Sănătății, în respectiva intervenție de la TVR Info.

La rândul său, Doina Federovici, șefa de la Consiliul Județean Botoșani a postat pe facebook următoarele:

Ca femeie și mamă sper ca situații ca devastatorul caz al Alexandrei să nu se mai repete, iar cadrele medicale să-și înțeleagă pe deplin responsabilitățile nobilei misiuni la care s-au angajat, să nu uite niciodată jurământul pe care l-au depus, să arate mai multă empatie față de pacienți și să facă toate eforturile pentru a-i salva pe cei care au nevoie de ajutorul lor(…) Dacă vor continua să fie indiferenți, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar. Nu vom abdica de la obiectivul nostru de a îmbunătăți serviciile medicale, chiar dacă va trebui să ne luptăm cu opoziția sistemului medical.”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here