La o zi dupa incendiul de la Scoala 124 din Capitala, angajatii au scost cataloagele si alte documente la uscat pe iarba din curtea unitatii de invatamant, fiind carate cu roaba. Practic, cataloagele Scolii 124 sunt uscate la soare. Anchetatorii au mai multe ipoteze privind cauzele care au dus la izbucnirea focului.
Vezi si Dupa incendiul de la Scoala 124, parintii ar trebui sa ia atitudine!
„Numai in situatiile in care fie dispare fizic, este furat, distrus de incendiu, atunci urmeaza o procedura de refacere, in functie de notele elevilor din carnet, din lucrari sau din alte informatii. In momentul de fata, cataloagele de la 124 sunt pastrate si sunt in starea in care pot servi pentru foaia matricola si pentru celelalte documente necesare elevilor. Dupa informatiile directorului, au fost salvate toate documentele scolii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Marian Banu.
Pe de alta parte, anchetatorii nu exclud nicio ipoteza. Surse din cadrul investigatorilor spun ca exista posibilitatea sa fie vorba despre un scurt circuit sau o tigara aprinsa, nefiind exclusa varianta ca focul sa fi fost pus intentionat.
In cadrul anchetei, se vor verifica imaginile de pe camerele de supraveghere, in cazul in care exista imagini, precum si centrala de detectie si semnalizare intrucat existau senzori de fum. Pompierii au revenit, marti, la scoala nr. 124 pentru cercetari.
Specialistii spun ca focul a fost puternic din cauza mobilierului si a materialelor didactice existente in scoala.
„Rata de viata a unei cladiri la ora actuala, media de viata este intre 50 si 70 de ani. Materialele folosite pentru constructii conform definitiei sunt produse care sunt incluse in constructie pe toata durata ei de viata. Deci acele produse pentru constructii sunt permanent insotite de o declaratie de performanta in care acele cerinte esentiale corespund standardelor. Rezistenta la foc este indicata la majoritatea produselor de constructii in declaratia de performanta, iar proiectantul care o include in proiectul lui trebuie sa tina seama de ea. Important este, mai ales la cladirile publice, sa se obtina acea autorizatie ISU de functionare a cladirilor”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Georgescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR).
„Daca expertiza tehnica arata ca nu a fost afectata structura de rezistenta poate fi refacuta. Trebuie facuta o expertiza tehnica referitoare la structura cladirii, altfel nu cred ca se mai poate face o reparatie”, a mai precizat Georgescu.
Vezi si Scoala 124, care a luat foc in Capitala, era in curs de obtinere a autorizatiei ISU
Sursa: Mediafax