Cadou de Craciun pentru invatatoare de 2700 lei

Parintii elevilor se grabesc sa stranga bani pentru cadoul de Craciun pentru profesori, iar sumele ajung la cateva mii de lei, chiar daca in Codul de Etica pentru invatamantul preuniversitar se precizeaza ca le este interzis cadrelor didactice sa accepte cadouri sau bani de la copii.

Citeste si:
Mai multi parinti isi retrag copiii de la scoala din cauza unei invatatoare

Conform unei fotografii postate pe Facebook de presedintele Federatiei Asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar, Iulian Cristache, parintii elevilor dintr-o clasa primara discuta pe un grup de WhatsApp despre suma de bani pe care trebuie sa o aduca fiecare din cei 27 de elevi: cate 100 de lei. Din cei 2.700 de lei ar urma sa fie cumparat un cadou de Craciun pentru invatatoare.

“Luati in calcul ca eu am facut impartirea la 27 si daca nu aduc toti nu putem sa facem acest lucru”, a comentat un parinte pe grup.Un alt parinte sustine ca nu trebuie sa o faca pe profesoara de rusine si ca trebuie sa lupte ca aceasta sa primeasca un cadou. “Sa nu o facem nici pe doamna sa se simta prost. Sa vorbim direct”, a mai scris cineva.

Reprezentantii parintilor accentueaza ca parintii sunt cei care vin cu ideea de a cumpara cadouri, nu profesorul. “Eu sunt sigur ca nu profesorii cer cadouri. (…) Vorbim de o initiativa a parintilor, care are rolul de a fi in consiliul clasei, de a sprijini si a apara drepurile parintilor si ale elevilor. (…) Se spune ca profesorul nu are nicio vina, decat doar ca primeste un cadou”, a spus Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar.

De asemenea, Cristache mai precizeaza ca acest proces poate fi oprit daca profesorii ar refuza cadourile scumpe care le sunt oferite. “Aici nu e vorba de flori sau de un cadou simbolic prin care iti arati recunostinta profesoara, in special cea din clasele primare. (…) Daca profesorul refuza o singura data acest cadou, atunci nu mai este problema. Parintele intelege si nu mai strang banii. E o chestie asumata tacit de ambele parti. Este ca la darea si luarea de mita. Eu stau si ma intreb, in afara de cadourile simbolice, cum se simte un profesor care primeste bani in plic sau care primeste un cadou cu o valoare peste 500 sau peste 1.000 de lei”, a mai spus Iulian Cristache.

Potrivit Codului Etic al Profesorilor pentru invatamantul preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial in luna octombrie, cadrelor didactice le este interzis sa accepte cadourile sau banii din partea elevilor sau parintilor.“Eliminarea oricaror activitati care genereaza coruptie: fraudarea examenelor; Solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, in vederea obtinerii de catre beneficiarii directi ai educatiei de tratament preferential ori sub amenintarea unor sanctiuni, de orice natura ar fi acestea; favoritismul; meditatiile contra cost cu beneficiarii directi ai educatiei de la formatiunile de studiu la care este incadrat”, se arata in Codul de Etica al personalului didactic.

Potrivit rezultatelor sondajului Fundatiei Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste coruptia in scoli, pe locul doi si trei aflandu-se Croatia si Ungaria. La coada clasamentului se afla Danemarca, Suedia si Finlanda.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Invatatoare reclamata ca ii invata pe copii cantece religioase si nu ii lasa la toaleta

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here