Amenzi pentru persoanele care evacueaza din spatiul public mamele care alapteaza

Senatorii au adoptat, in plenul de luni, o propunere legislativa privind alaptarea in spatii publice care prevede amenzi intre 100 si 2.000 de lei pentru persoanele care evacueaza din spatii publice mamele care isi alapteaza copiii pana in 24 de luni. Proiectul de lege initiat de mai multi ale ai Opozitiei, precum Ovidiu Raetchi (PNL), Leon Danaila (PNL), Adriana Saftoiu (PNL), Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirau (USR), Cristina Pruna (USR), Cristian Ghinea (USR) a fost adoptat cu 93 voturi pentru, doua voturi impotriva si nicio abtinere.

Vezi si De ce trebuie sa ne alaptam copilul, cand avem atatea formule de lapte praf?

„Urmatoarele fapte constituie contraventii: evacuarea dintr-un spatiu public a unei mame care are dreptul de a se afla in acel spatiu si care alapteaza un copil de pana la 24 de luni; interzicerea in orice mod a alaptarii in spatii publice a unui copil de pana la 24 de luni; refuzul furnizarii de servicii unei persoane care alapteaza un copil de pana la 24 de luni, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv. Contraventiile prevazute se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 100 – 500 lei, daca fapta este savarsita catre o persoana fizica si cu amenda contraventionala de la 1.000 la 2.000 de lei, daca fapta este savarsita de o persoana juridica sau de catre o entitate inregistrata la Registrul Comertului”, potrivit raportului cu amendamente adoptat de Senat.

Reglementarile initiativei legislative se vor aplica indiferent daca spatiile publice sunt sau nu prevazute cu camere tip „mama si copilul”. Conform propunerii legislative constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor va fi facuta de catre reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul adoptat de Senat va fi ajunge la Camera Deputatilor care va vota in calitate de for decizional.

Vezi si Nu exista „nu pot“ la alaptat

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here