25 iulie-Ziua Mondială de Prevenire a Înecului, care este a doua cauză de deces în rândul copiilor de 5-14 ani

Photo by Edneil Jocusol, Pexels

Astăzi, 25 iulie- Ziua Mondială de Prevenire a Înecului, care este a doua cauză de deces în rândul copiilor de 5-14 ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Știai că, anual, în lume, 236.000 de oameni mor din cauza înecului? În Europa sunt peste 20.000 de persoane, în fiecare an, care își pierd astfel viața. Înecul este a doua cauză de deces în rândul copiilor de 5-14 ani.

De asemenea, peste 90% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii, se arată într-un alt raport OMS.

Pe baza naturii clasificării, aceste cazuri nu includ evenimentele de inect legate de trasportul pe apă, dezastre ecologice, acte de autovătămare sau agresiune”, potrivit OMS.

Epidemiologia înecurilor în Regiunea Europeană a OMS este, de asemenea, semnificativ diferită de restul lumii. Mortalitatea prin înec la bărbații în vârstă de 30-49 de ani este cea mai mare dintre toate cele 6 regiuni ale OMS. Acest lucru reflectă faptul că înecul este mai mult asociat cu recreerea în apă decât cu supraviețuirea în urma dezastrelor precum inundațiile” susține Hans Kluge, directorul regional al OMS.

Este important de știut că, pe lângă decesele raportate, înecul provoacă, de asemenea, un spectru larg de leziuni non-fatale, dar cu impact semnificativ asupra sănătății, variind de la insuficiență respiratorie datorată inhalării de apă până la leziuni cerebrale hipoxice cu consecințe pe tot parcursul vieții.

Europa are, de asemenea, cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor dintre toate regiunile OMS. Acesta este asociat cauzal cu 26% din toate decesele prin înec în Regiunea Europeană, variind de la 3% la peste 55% în țările din regiune.

Atenționări OMS în legătură cu faptul că vulnerabilitatea copiilor în legătură cu înecul este diferită în funcție de vârstă:

  • Copiii cu vârsta sub 12 luni sunt relativ imobil şi complet dependenți de îngrijitori. Se pot îneca foarte repede și în foarte puțină apă, chiar și în recipiente care nu pot fi percepute ca prezentând un risc (de exemplu, într-o găleată, un lighean sau o toaletă).
  • Copii care sunt mobili, dar prea mici (toddlerii, preșcolarii) să recunoască pericolul sau să iasă din apă sunt în pericol, mai ales în absența unor bariere și a unei supravegheri adecvate.
  • Adolescenții tind să fie mai puțin supravegheați și sunt mai probabil să se implice în comportamente riscante în jurul apei, inclusiv consumand alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here