Legea manualului scolar, declarata neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis cu unanimitate de voturi ca Legea manualului scolar este neconstitutionala in ansamblul ei, deoarece a fost adoptata de Parlament ca lege organica, desi aceasta este o lege ordinara care trebuia adoptata conform altor proceduri.

Judecatorii CCR au explicat faptul ca Legea manualului scolar a trecut de Parlament cu votul unei majoritati absolute, adica a jumatate plus unul din numarul total al senatorilor si, respectiv, deputatilor, pe cand, avand in vedere tipul legii, constitutional era nevoie doar de o majoritate simpla.

Vezi si Senatul a adoptat legea manualelor scolare

„Curtea constata ca, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adauga domeniului organic noii materii de reglementare, imprejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constitutie, care este de stricta si limitativa interpretare” se arata intr-un comunicat al CCR remis miercuri MEDIAFAX.

Curtea mai sustine ca prin clasificarea gresita a actului normativ ca lege organica a fost inversat si rolul celor doua Camere ale Parlamentului, avand in vedere ca forul decizional ar fi trebuit sa fie Camera Deputatilor, nu Senatul, cum a fost in acest caz. Potrivit Constitutiei, organizarea generala a invatamantului tine de legile organice, insa judecatorii au considerat ca Legea manualului trebuie reglementata prin lege ordinara.

Sesizarea de neconstitutionalitate a legii a fost facuta de PNL si USR. Legea manualului scolar se va intoarce in Parlament. Proiectul de lege prevede faptul ca manualul scolar este un bun de interes public.

„Manualul scolar este principalul instrument de lucru al elevului si reflecta lectura personalizata a programei scolare aferente disciplinelor/modulelor de pregatire din curriculumul national, realizata de autori/echipele de autori, potrivit diverselor contexte de invatare si grupuri-tinta. Manualul scolar de baza este bun de interes public si reprezinta manualul scolar realizat in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru disciplinele/modulele de pregatire aferente trunchiului comun, din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu”, se arata in textul de lege.

Legea prevede si variantele de format in care se gaseste fiecare manual.

„In vederea evaluarii manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din invatamantul preuniversitar/ superior, selectate in baza apelului public de selectie, platiti in baza unor reglementari aprobate de catre Ministerul Educatiei Nationale. (…) Manualele scolare de baza se prezinta astfel: a) in format manuscris; b) in format electronic needitabil; c) in varianta digitala interactiva. Ministerului Educatiei Nationale ii revine obligatia de a asigura manuale scolare pentru toate disciplinele la inceputul fiecarui an scolar, asa cum este stabilit prin actele normative de organizare a anului scolar”, mai spune proiectul.

Pe 22 mai, Senatul a adoptat, in calitate de for decizional, legea manualelor scolare. Plenul Senatului a adoptat Legea manualelor scolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „impotriva” si 2 abtineri.

Vezi si Ghiozdanul nu trebuie sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea elevului

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here