18 candidati la europarlamentare au spus ce vor face in Parlamentul European pentru copiii din Romania

Salvati Copiii Romania a adus in atentia candidatilor la alegerile europene principalele teme si probleme cu care se confrunta copiii din Romania, invitandu-i sa isi defineasca pozitia fata de fenomene ca violenta asupra copilului, protectia socio-economica, drepturile copiilor in situatie de migratie/azil. Astfel, 18 candidati au spus ce vor face in Parlamentul European pentru copiii din Romania.

Citeste si Ancheta in cazul a doi copii care canta intr-un videoclip electoral pro-PSD

18 candidati,  printre care Rares Bogdan, Maria Grapini, Vasile Blaga, Iurie Leanca, Cristian Ghinea si Renate Weber, au raspuns unui chestionar concret, din care se poate vedea cum vor apara si vota in Parlamentul European, daca va fi cazul, pentru drepturile copiilor.  La inceputul campaniei electorale, Salvati Copiii a trimis partidelor si candidatilor la alegerile europene un chestionar care vizeaza temele mari ale protectiei si garantarii drepturilor pentru toti copiii:

  • Violenta impotriva copiilor
  • Copii in saracie/ Drepturile socio-economice
  • Copii in situatie de migratie/azil
  • Copiii din zonele de conflict si ajutorul umanitar.

In total, 62 de candidati reprezentand formatiunile politice care participa la alegerile europarlamentare au fost rugati atat sa isi exprime un punct de vedere asupra aspectelor majore care tin de politicile sociale privind copilul, cat si sa isi asume fapte concrete de protejare a drepturilor copilului, daca vor primi un mandat in Parlamentul European.

„Romania isi alege, duminica, reprezentantii in Parlamentul European, acolo unde se iau decizii esentiale pentru felul in care fiecare stat membru isi defineste si implementeaza prioritatile si politicile sociale. Dincolo de campanie si de confruntarile politice insa, mandatul european reprezinta o mare sansa si, prin asta, o responsabilitate de a influenta o decizie care sa faca mai buna viata copiilor din Romania. Asa ne-a venit ideea de a-i intreba pe candidati direct ce vor face pentru ca fiecare copil sa aiba acces egal si garantat la educatie, pentru ca fiecare copil sa fie protejat in fata abuzului de orice fel, pentru ca niciun copil sa nu adoarma flamand sau sa nu abandoneze scoala, pentru ca trebuie sa munceasca. Sunt teme reale, concrete, teme ale Romaniei, care pot avea solutii europene, pentru ca la nivelul Uniunii Europene se negociaza si decid politici generale, dar si alocari de fonduri europene”, explica Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Vezi si Trei scoli din Capitala au solicitat suspendarea cursurilor pentru organizarea alegerilor

Salvati Copiii Romania lanseaza astfel un apel catre parlamentarii care vor reprezenta Romania la nivel european, sa isi asume agenda sociala si sa lucreze in interesul superior al copilului, atunci cand propun sau voteaza initiative legislative in Parlamentul European. Iata cateva dintre raspunsurile date si angajamentele luate de candidati aflati, potrivit datelor din sondajele de opinie, in pozitii eligibile:

Renate Weber (ALDE)

Consultarea copiilor: „Cred ca ar trebui sa existe niste proceduri de ascultare a copiilor, dar ele trebuie elaborate cu mare grija. Nu as vrea sa-i obligam sa se inregimenteze in forme de asociere numai pentru asta. Evident, varsta este si ea importanta. E greu sa consulti copii de 0-6 ani, dar sigur exista posibilitatea consultarii parintilor, a profesorilor, psihologilor privind impactul unor masuri. E putin diferit in cazul copiilor cu varste mai mari. Importante sunt procedurile de consultare si in functie de temele in legatura cu care vrem sa actionam.”

Violenta impotriva copiilor: „Cred ca importanta este constientizarea cu privire la consecintele pe care le au violentele asupra copiilor. Pedepsele corporale sunt un aspect, in institutii sau in familie, dar fenomenul de bullying are, de asemenea, consecinte uriase asupra dezvoltarii copiilor. Ar fi bine sa organizam in Parlamentul European niste audieri publice in prezenta unor deputati din tarile care nu au ratificat Conventia, a unor experti din statele in care ea se aplica deja cu rezultate pozitive, a unor psihologi etc.”

Copiii in saracie/drepturile socio-economice: „Voi sprijini intotdeauna masurile concrete prin care pot fi ajutati copiii pentru a iesi din saracie, pentru a-i incuraja sa mearga la scoala, pentru a reduce abandonul scolar, iar pentru asta e nevoie de fonduri. E important ca in astfel de programe sa fie prinsi si parintii copiilor.Accesul la servicii de sanatate de calitate este si el fundamental. Nu sustin insa masurile care, in spatele cuvintelor frumoase privind protejarea sanatatii copiilor, ascund practici protectioniste sau reprezinta subventii mascate ale unor produse.”

Vasile Blaga (Partidul National Liberal)

Participarea copiilor la decizie: „Cred ca pentru a creste copii care sa ajunga adulti sanatosi este foarte important ca vocea copiilor sa fie ascultata. La nivelul familiei apropiate, familiei extinse, scolii si, de ce nu, al politicii, copiii trebuie ascultati, iar problemele lor luate in considerare. Este clar ca in ziua de astazi copiii nu mai sunt crescuti ca pe vremea mea sau chiar ca pe vremea copiilor mei.”

Copiii in saracie/drepturile socio-economice: „Inteleg ca Romania are cei mai multi copii vulnerabili din toate statele Europene. Trebuie sa devina un obiectiv European, dar si unul national reducerea drastica a numarului copiilor vulnerabili in fata saraciei. Dincolo de garantarea unor drepturi fundamentale ale copiilor la nivelul Uniunii, de linii de finantare deschise pentru eradicarea saraciei in randul copiilor cu toate directiile lor, este in primul rand datoria Romaniei sa aiba grija de copiii ei. Ca sa raspund direct la intrebare, da, sunt dispus sa sprijin o astfel de initiativa.”

Iurie Leanca (Pro Romania)

Participarea copiilor la decizie: „Desi tratatele internationale prevad dreptul copiilor de a fi auziti, avem nevoie de instrumente care sa transpuna in practica acest drept atat de important. Trebuie sa identificam un mecanism viabil care sa ofere copiilor dreptul de a participa la procesul de luare a deciziilor, in special in cazul politicilor care-i vizeaza. Si aici trebuie sa mizam pe suportul ONG-lor de profil care cunosc cel mai bine atat problemele cu care se confrunta copiii, cat si solutiile care ar contribui cel mai bine la remedierea acestora.”

Violenta impotriva copiilor: „Impreuna cu colegii vom face demersuri pentru ca UE sa initieze campanii de informare si sensibilizare cu privire la diferitele forme de violenta impotriva copiilor. Concomitent, vom lucra activ pentru a ne asigura ca statele membre respecta Directiva UE (2011/93/UE) privind combaterea abuzului sexual si a exploatarii sexuale a copiilor, precum si a pornografiei infantile. Totodata, vom promova activ aplicarea Conventiei Consiliului Europei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor sexuale.”

Copiii in saracie/drepturile socio-economice: „Faptul ca astazi 50% din copiii romani sunt expusi riscului saraciei si excluziunii sociale trebuie sa motiveze eurodeputatii din partea Romaniei sa prioritizeze pe agenda lor promovarea alocarii a cat mai multor fonduri europene din CFM (Cadrul Financiar Multianual) pentru diminuarea acestor statistici triste.”

Maria Grapini (PSD)

Participarea copiilor la decizie: „Copiii stiu sa-si exprime spaimele si nemultumirile, direct si sincer, iar vocea lor trebuie, categoric, ascultata. Din postura mea de europarlamentar si, sper, viitor europarlamentar, voi milita pentru o voce sonora a copiilor din Romania si UE si pentru libertatea ca ei sa se faca auziti, ori de cate ori sunt in dificultate.”

Violenta impotriva copiilor: „Voi propune un buget consistent pentru actiuni de informare in fiecare stat membru, in scopul prevenirii violentei.”

Copiii in saracie/drepturile socio-economice: „Ce guvern din UE sau din lumea intreaga isi doreste saracie si excluziune sociala? Sunt, cred eu, cele mai grele provocari ale statelor, pentru ca vorbim despre copii intr-o conjunctura nefericita, vorbim, deci, despre viitorul nostru, iar acesta trebuie sa fie, obligatoriu, unul optimist. Voi sprijini intotdeauna un asemenea demers, cum am facut-o si pana in prezent, ma voi lupta pentru acces liber si neingradit la servicii medicale si educationale! Consider ca fiecare, in tara lui, trebuie sa aloce atentie majora si bugete serioase pentru a rezolva aceste vulnerabilitati critice, dar e nevoie si de un demers european comun, imediat si consistent.”

Cristian Ghinea (Alianta 2020 USR-PLUS)

Copiii in saracie/drepturile socio-economice: „In 2016 am coordonat Pachetul Anti-saracie, initiativa guvernului Dacian Ciolos de a orienta fondurile europene spre problemele saraciei extreme. Cele mai multe dintre masuri vizau copiii. Raman credincios ideii ca e nevoie de interventii integrate din fonduri europene in Romania pentru a da o sansa generatiilor viitoare.”

Raspunsurile oferite de candidatii la alegerile europarlamentare la intrebarile Salvati Copiii sunt disponibile la www.salvaticopiii.ro/alegeri-europene-pentru-copii.

In prezent, Romania ocupa locul 54 din 175 de tari monitorizate de Save the Children in 2018, in ceea ce priveste securitatea copilariei, cu o rata a abandonului scolar in crestere, care accentueaza vulnerabilitatea copiilor: 13,9 fata de 12,1, anul anterior. Romania se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub cinci ani – 9,0 la o mie de nasteri, la mare distanta de media europeana de 3,7. La indicatorul neparticipare scolara (copii in afara sistemului de educatie) in ciclul primar si gimnazial, Romania ramane printre tarile care se confrunta in mod serios cu aceasta problema, cu un procent in crestere in 2018, fata de raportul din 2017 – de 13,9, fata de 12,1, ingrijorator la nivel european.

Prin comparatie cu statele europene, Romania este depasita doar de Moldova, cu o rata a neparticiparii scolare de 17,9%. In tari precum Bolivia, Congo, China, Haiti, Mexic ori Guyana, rata neparticiparii scolare a inregistrat scaderi semnificative, aflandu-se la un nivel mai scazut decat al tarii noastre.

Citeste si Salvati Copiii a solicitat implicarea Avocatului Poporului 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here