120 de copii si tineri in Tabara Sanatatii

120 de copii si tineri participa la activitati si ateliere organizate in Tabara Sanatatii, derulata in perioada 27 – 31 august, in Sinaia, informeaza organizatia Salvati Copiii. Evenimentul face parte din proiectul Alegeri Sanatoase desfasurat cu sprijinul Kaufland Romania. Copiii isi vor consolida cunostintele acumulate prin programul Alegeri Sanatoase, implementat in cursul anului scolar, dezvoltandu-si abilitatile de comunicare, socializare si spirit de echipa.

Vezi si Salvati Copiii: 8% dintre parinti permit copiilor sa afiseze pe internet informatii personale

Alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, abundenta in oferte pentru consum de substante (alcool, droguri, etnobotanice) corelate cu neglijarea parentala sau abuzul asupra copilului in familie si la scoala, genereaza riscuri multiple pentru generatii de copii si adolescenti care nu au sanse corecte la sanatate, protectie si o calitate adecvata a vietii.

 

Tabara Sanatatii – Salvati Copiii

“Traim intr-o societate in care riscurile sunt aproape la orice pas. Un copil, un tanar neinformat este o tinta usoara in fata unui anturaj sau mediu nesanatos. Sa nu uitam, totusi, ca sunt foarte multi tineri care au inceput sa fumeze sau sa consume alcool inca de la varste fragede. Asta nu face altceva decat sa le produca sechele in dezvoltarea lor ulterioara, fie ca vorbim de sanatatea fizica sau de cea emotionala. Este foarte important, as spune vital pentru societatea noastra, sa promovam un stil de viata sanatos in randul tinerilor, o educatie elementara in acest sens, aceasta insemnand o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice desfasurate regulat, conectarea emotionala a parintilor cu proprii copii, eliminarea abuzului fizic si emotional din viata copiilor nostri sau orice alta forma de bulliyng, pentru a putea creste generatii de copii frumosi si sanatosi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania.

Atelierele sunt structurate pe cele patru tematici ale programului Alegeri Sanatoase: nutritie si exercitiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum, sanatate emotionala si educatie sexuala. Activitatile vor fi desfasurate de voluntari cu experienta si experti ai Organizatiei Salvati Copiii Romania.

„Sa pot oferi copiilor informatii despre sanatatea lor este motivatia principala pentru care ma implic saptamanal in sesiunile de informare. Este cea mai mare implinire pentru mine sa vad cum schimb mentalitati.” – Alexandra, 18 ani, voluntar

In Romania, 3 din 10 copii sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 42% dintre adolescenti, cu varste intre 15 si 18 ani, au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata, 26% dintre baieti si 11% dintre fetele sub 13 ani au fumat prima tigara inainte de a implini 13 ani, iar 12% dintre adolescentii romani fumeaza canabis, arata datele Unicef.  Anual, 700 de fete sub 15 ani devin mame si sunt inregistrate peste 18.000 de nasteri in randul adolecentelor cu varsta intre 15 si 19 ani, se specifica in aceeasi analiza realizata in 2013.

Vezi si Salvati Copiii: Jumatate dintre copii discuta online cu necunoscutii, iar 58% se intalnesc cu ei

Violenta intre copii este intr-o continua crestere, in special sub forma fenomenului de bullying. 73% dintre copii afirma ca au fost martorii unor situatii de bullying in scoala, 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi, 1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor.

Desi Ministerul Educatiei Nationale a elaborat Programul „Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca”, adresat dezvoltarii armonioase a copilului si adolescentului, a starii lui de bine si a unei calitati a vietii, in practica acesta nu este accesibil elevilor.

Educatia pentru sanatate nu face parte din curriculum obligatoriu, avand doar statut de materie optionala. Din estimarile Ministerului Educatiei, aceasta materie ajunge la doar 6% din totalul elevilor din Romania, iar materialele care faciliteaza predarea acestei materii (programa scolara, ghidurile didactice si manualele) au fost elaborate la mijlocul anilor 2000 (2004) si au nevoie de o aducere la zi.

In 2017, cu sprijinul financiar Kaufland, Salvati Copiii Romania a initiat proiectul pilot „Alegeri sanatoase”, prin care 15.182 de copii si tineri au participat la sesiuni interactive de informare pe tema educatiei pentru sanatate implementate de voluntari, cadre didactice si cadre medicale scolare.

„Copilul meu vine si imi povesteste ce afla de la Salvati Copiii si incepe cu mine discutii pe care eu nu aveam curajul sa le port. Acum vorbim deschis despre schimbarile care apar la pubertate, despre relatii, chiar despre fumat si alcool. Mi-am dat seama ca el oricum afla de pe internet si e mai bine daca vorbesc si eu cu el.”- Laura, 42 de ani, parinte

Interventia Salvati Copiii isi propune sa sprijine dezvoltarea unei culturi scolare de promovare a sanatatii copilului, fizica si emotionala, precum si de protectie a acestuia impotriva oricarui comportament violent.

Pentru a continua demersurile realizate in faza pilot, programul de educatie pentru un stil de viata sanatos va continua si perioada 2018-2021 si se va desfasura la nivel national, atat in mediul urban, cat si in cel rural, in peste 50 de localitati din Bucuresti si judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Suceava, Timis, Vaslui.

Activitatile vor fi desfasurate in peste 480 unitati de invatamant, fiind inclusi peste 50.000 de elevi. Sesiunile de informare vor fi structurate pe nivele de scolarizare (gradinita, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal) pentru a sprijini implementarea directa a programului cu copii de diferite varste si niveluri de dezvoltare, vizand atat continuturi teoretice, cat si activitati practice.

Vezi si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here