Momentele în care simti ca bebelusul tau se misca in pantec sunt unele dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-ai trait pana acum. Exista cateva mici trucuri pentru a-ti impulsiona puiul sa se miste in burtica atunci cand deja te afli in al doilea si chiar al treilea trimestru de sarcina.
Specialistii sugereaza ca vei incepe sa simti miscarile bebelusului din burtica, cel mai devreme, in cea de-a 13 saptamana de sarcina si, cel mai tarziu, in cea de-a 25-a saptamana de sarcina. Atunci cand bebelusul se afla intr-o pozitie inconfortabila, poti simti ca este agitat. Si alimentatia poate avea un impact asupra miscarilor fetale, potrivit Little Things.
Citeste si Miscarile din burtica: normale sau alarmante?
Sunt si viitoare mamici, mai ales cele pentru care este prima sarcina, care nu experimenteaza miscarile bebelusului din burtica pana in intervalul 18-20 de saptamani de sarcina. Incepand cu cea de-a 28-a saptamana de sarcina, este important sa tii cont de miscarile bebelusului in pantec. Stiind asta, vei putea identifica eventualele probleme care pot aparea in timpul sarcinii. Pentru a gestiona miscarile fetale, poti alege sa ti le notezi in fiecare zi, la aceeasi ora, pentru a-ti fi mai usor. Asadar, poti numara cat timp iti ia sa simti zece miscari in burtica, scrie Asociatia Americana de Sarcina.
Daca nu simti cele zece miscari ale fatului intr-un interval de doua ore, incearca mai tarziu, tot in aceeasi zi. Daca nici atunci nu simti cele zece miscari intr-un interval de doua ore, poti discuta despre asta cu medicul tau.
Un alt sfat este sa „reduci” din spatiu pentru ca miscarile din burtica sa poata avea loc. Cu cat bebele creste si se dezvolta, va avea nevoie de spatiu pentru a se misca, mai ales in cel de-al treilea trimestru de sarcina.
Iata care sunt metodele prin care poti ajuta miscarile fetale sau miscarile intrauterine ale bebelusului, potrivit What to expect:
- Ia o gustare
Bebelusii raspund impulsului de zahar din sangele tau. Data viitoare cand vrei sa te asiguri ca bebelusul este in regula, poti incerca sa mananci gustari sanatoase, precum branza, biscuiti sarati, unt de arahide, iaurt grecesc, fructe sau nuci/alune.
- Poti sari, iar apoi sa stai
De exemplu, daca te afli pe hol sau intr-o camera poti sari usor de cateva ori, iar apoi sa te linistesti asezandu-te intr-un loc. Poti repeta de cateva ori acest lucru, mai ales atunci cand, de exemplu, camera cu ultrasunete nu reuseste sa-l gaseasca pe micut in burtica. Atentie! Fiecare sarcina este diferita, discuta cu medicul specialist inainte.
- Zgaltaiala usoara a pantecului
Cateodata, in timpul ecografiilor, medicul specialist poate misca foarte usor aparatul (sonda scanner-ului) pe pantec pentru a impulsiona bebelusul sa se miste. De altfel, sunt si mame care aleg sa-si scuture gentil si finut burtica pentru a se asigura ca bebelusul este in regula. Atentie! Fiecare sarcina este diferita, discuta cu medicul specialist inainte.
Citeste si Gimnastica prenatala, beneficii in sarcina
- Afiseaza o lumina usoara asupra pantecului
Este posibil ca dupa 22 de saptamani de sarcina fatul sa perceapa lumina si intunericul si, prin urmare, poate reactiona la o trecere a luminii in zona burticii.
- Odihneste-te
Chiar daca nu este momentul de a te pune la somn, atunci cand alegi sa te odihnesti dupa o zi in care ai mers, ai alergat sau te-ai grabit, bebelusul se poate misca in pantec. Un alt truc este sa incerci ambele variante in care stai fie pe partea stanga, fie pe partea dreapta penru a observa daca bebelusul iti va raspunde la aceste „rasturnari”.
- Vorbeste cu puiul tau
Auzul fatului incepe a se dezvolte in jurul cele de-a 16-a saptamana de sarcina, iar dupa cele 22 de saptamani de sarcina deja bebelusul iti poate auzi vocea, iti poate auzi fluxul sangelui din vene, zgomotele puternice din locuinta si altele. Prin urmare, fa-ti un obicei in a comunica cu bebelusul tau, chiar daca se afla inca in burtica.
- Poti face o activitate care sa-ti creeze emotii
Adrenalina care te incearca o poate simti si bebelusul tau. Daca te gandesti la momentul travaliului sau la momentul nasterii, emotiile si sentimentele tale il pot impulsiona pe bebe sa se miste in pantec. Dar sa nu incerci sa te panichezi ori sa traiesti stari mult prea coplesitoare pentru tine, ceea ce nu va fi in regula pentru bebelus!
- Canta o melodie linistitoare
Asigura-te doar ca nu dai volumul la maximum atunci cand vrei ca cel mic sa asculte, impreuna cu tine, muzica. Cel putin dupa cele 22 de saptamani de sarcina, fatul poate raspunde atunci cand asculti muzica. Unele dintre mame isi asaza castile cu muzica pe burtica lor.
Nu uita, fiecare bebelus este diferit si fiecare sarcina este unica. Nu fi dezamagita daca inca nu ai simtit miscarile fetale. Cel mai bine este sa stai de vorba cu medicul specialist pentru a verifica daca sarcina se deruleaza sanatos, fara complicatii.
Citeste si Primul trimestru in burtica
Autor: Andreea Borcila
[…] Specialistii sugereaza ca vei incepe sa simti miscarile bebelusului din burtica, cel mai devreme, in cea de-a 13 saptamana de sarcina si, cel mai tarziu, … – superbebe.ro […]