Primul trimestru de sarcina: iata cum se dezvolta bebelusul!

Mai intai o mica intarziere a ciclului menstrual, apoi doua liniute vesele pe un test de sarcina… tu nu simti inca, dar bebelusul tau a inceput sa se dezvolte deja in burtica si fiecare zi este un nou miracol al creatiei.

Dezvoltarea fetala este un proces extraordinar care, intr-o serie de etape precise si fundamentale creeaza o noua fiinta umana. Este un proces de care fiecare dintre noi este interesat si prin care fiecare dintre noi am trecut, un proces care se desfasoara in mediul primitor si protejat al uterului matern. Atunci cand vorbim de varsta sarcinii, aveam de-a face cu doua unitati: Varsta gestationala si varsta conceptionala. Varsta gestationala este durata sarcinii calculata din prima zi a ultimei menstruatii si se exprima in saptamani. Varsta conceptionala sau embrionara este cea calculata incepand cu momentul conceptiei adica aproximativ din a 14 zi dupa ultima menstruatie atunci cand, poate avea loc ovulatia si implicit fecundarea ovulului. Astfel, putem spune ca, a treia saptamana de gestatie corespunde primei saptamani embrionare.

Primul trimestru de sarcina este fundamental pentru viata copilului care se va naste si de aceea reprezinta o perioada in care trebuie sa ai mare grija. Aceasta este perioada in care se formeaza toate organele vitale ale bebelusului care se va naste si totodata perioada in care acesta este extrem de sensibil la factori nocivi si are nevoie de conditii optime pentru a se dezvolta corespunzator.

Pentru mama este o perioada marcata de emotii si uneori de stari fizice nu tocmai placute cauzate de modificarile hormonale care insa, pe masura ce sarcina creste se vor atenua. Intrucat in primele luni de sarcina uterul inca nu are dimensiuni notabile, iar copilul nu poate fi simtit, sarcina poate parea uneori un mister, insa trebuie sa stii ca in interiorul pantecului tau este o activitate intensa iar bebelusul are un ritm de dezvoltare impresionant.

Fiecare saptamana care trece reprezinta un pas inainte in dezvoltare si totodata nici nu iti dai seama cand, pe parcursul celor 9 luni de sarcina, de la o bobita de mazare bebelusul ajunge la dimensiunile pe care le va avea la nastere. Sigur ca fiecare organism are propriul ritm si propriile particularitati de dezvoltare si de aceea nu trebuie sa te sperii daca micutul din burtica ta nu se va incadra perfect in valorile si etapele pe care vei avea ocazia sa le citesti din diferite surse. Totul este sa pastrezi o legatura permanenta cu medicul tau, sa faci periodic investigatii si ecografii si sa te sfatuiesti cu medicul in privinta ritmului si modului de dezvoltare astfel incat sa fii linistita in aceasta privinta.

Primele 4 saptamani

In prima luna de sarcina, dupa ovulatie si intalnirea dintre ovul si spermatozoid care se petrece in jurul celei de-a 14 zi, oul fecundat se transforma, prin diviziuni celulare succesive, in embrion. Dupa doar doua ore de la momentul intalnirii ovulului cu spermatozoidul celula ou se subdivide in doua si incepe de acum procesul de diviziune celulara. Continuand sa se divida, celulele se indreapta catre uter unde se vor implanta si vor continua sa se transforme. In saptamana a 3-a de sarcina, odata implantat, blastocistul, este foarte mic (aproximativ 0,2 milimetri) dar continua sa se dezvolte cu o rapiditate uimitoare.

Saptamana 5

La inceputul celei de-a doua luni de sarcina embrionul are maxim 2-3 mm iar tubul neural din care se vor forma maduva spinarii si creierul se intinde acum pe toata lungimea embrionului . El este fixat deja pe peretele uterin si poate incepe sa se dezvolte. Inimioara lui incepe sa se formeze si sa functioneze chiar din aceasta saptamana.

Saptamana 6

In decursul a 7 zile dimensiunea sa se mareste de 3 ori iar forma lui se modifica, distingandu-se de acum trei parti numite: cap, coada si trunchi.

Saptamana 7

La circa 7 saptamani embrionul este lung de circa 1 cm. Mugurii memebrelor superioare si inferioare incep sa apara si, in interiorul capului incepe sa se formeze creierul, in timp ce muschii abia formati dau nastere unor miscari de contractie. Inimioara ii bate cu circa 150 de batai pe minut, dublu fata de ritmul normal al inimii unui adult.

Saptamana 8

In saptamana 8 se formeaza cordonul ombilical si este chiar posibila inregistrarea activitatii cerebrale. Acum incepe si diferentierea sexuala, chiar daca pana la formarea organelor sexuale externe va mai trece ceva timp.

Saptamana 9

Saptamana 9 inseamna inceputul celei de-a treia luni de gestatie cand coada embrionara incepe sa se reduca in timp ce capul devine mai mare. Devin usor de distins ochii, gura si buzele si incep sa se formeze mugurii degetelelor de la maini si de la picioare. Incep sa se formeze vasele limfatice. La aceasta varsta fatul masoara circa 2 cm si jumatate si are o greutate de aproximativ 3 grame. Se formeaza diafragma care separa cavitatea abdominala de cea toracica. Totodata si extremitatea cefalica incepe sa se separe de torace si se pot distinge structurile nasului, urechilor si mandibulei. Capul este in continuare mai mare (cam o treime din corp). Incep sa fie vizibile structurile oaselor, muschilor si nervilor iar memebrele superioare si inferioare sunt de acum complete. Tot acum incepe si formarea aparatului uro-genital.

Saptamanile 10 – 11
Saptamana a 10-a reprezinta incheierea perioadei de geneza a organelor. Embrionul devine fat si are deja caracteristici umane. Pielea este rosie, transparenta si permeabila. Apar unghiile mainilor si picioarelor iar fatul are circa 6-7 cm si cantareste cam 25-30 g. Capul este inca destul de mare fata de corp, ochii s-au pozitionat central (pana acum erau laterali), se formeaza bazele dintilor iar in creier apare corpul calos central care se divide in 2 emisfere. Tot acum se osifica si coloana vertebrala, aparatul digestiv este format dar inca nu functioneaza, apar orificiile anal si urogenital iar rinichii produc lichid amniotic. Organele reproductive au formate ovare sau testicule dar organele genitale externe nu sunt inca complete, nefiind inca posibila determinarea sexului bebelusului. Placenta este foarte mare fata de dimensiunea fatului si este acum capabila sa sustina dezvoltarea fatului. Fatul se misca si are chiar si capacitati expresive. Totusi, pentru tine va mai trece putin timp pana vei putea simti miscarile acestuia.

Saptamana 12 Saptamana 12 reprezinta incheierea celei de-a treia luni de gestatie, adica a primului trimestru de sarcina. Micutul are reflexe, ii cresc unghiile si parul iar organele genitale sunt pe cale de a fi usor de identificat. Constitutia de baza a copilului este de acum completa si din acest moment, procesele care vor urma vor servi la cresterea si fortificarea structurii fizice si pentru a pregati fatul pentru viata extrauterina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here