Gimnastica prenatala, beneficii in sarcina

Esti insarcinata si nu stii daca trebuie sa faci miscare? Ei bine, specialistii chiar iti recomanda mentinerea unei rutine regulate de exercitii fizice pe tot parcursul sarcinii. Acestea iti pot imbunatati pozitia in timpul sarcinii și te pot ajuta sa scapi de anumite disconforturi cum ar fi durerile de spate și oboseala. Mai mult, poti face gimnastica pentru imbunatatirea respiratiei in timpul sarcinii si, de ce nu, pentru relaxarea intregului organism. Despre avantajele gimnasticii prenatale aflati mai multe de la Sorina Chira, kinetoterapeut la Apollus Institute.

Citeste si: 10 pasi pentru o sarcina de nota 10

Sarcina este o perioada foarte frumoasa si emotionanta in viata oricarei femei facand-o sa se simta complet implinita. Sarcina vine cu multe schimbari emotionale si fizice de aceea viitoarele mamici participa la o multime de cursuri: cursuri pentru nastere, cursuri pentru ingrijirea bebelusului, prim ajutor dar si la cursuri de gimnastica prenatala. Daca nu te-ai inscris inca la un astfel de curs, merita s-o faci, nu inainte de-a afla ce avantaje iti aduce miscarea fizica.

,,Sarcina aduce schimbari asupra fizicului viitoarei mamici astfel ca, treptat, cu ficare luna care trece burtica creste si schimba centrul de greutate al corpului, iar acesta compenseaza prin a accentua curburile fiziologice ale coloanei vertebrale. Din acest motiv pot aparea dureri articulare, contracturi musculare si o respiratie deficitara”, a precizat pentru Superbebe.ro Sorina Chira, kinetoterapeut la Apollus Institute.

Exercitiile regulate iti fac sarcina mai usoara

Exista dovezi ca activitatea fizica poate impiedica sa apara diabetul gestational (diabet zaharat care se dezvolta in timpul sarcinii), ceea ce nu e putin lucru. Mai mult, gimnastica prenatala este foarte importanta, fiindca ajuta la mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale si mentinerea corecta a aliniamentului corporal. Potrivit kinetoterapeutei, gimnastica „ajuta la imbunatatirea respiratiei in timpul sarcinii, reducerea edemelor, cresterea mobilitatii pe articulatiile membrelor si nu in ultimul rand la relaxarea intregului organism”. Gimnastica te ajuta sa-ti mentii controlul greutatii corporale, sa inveti sa-ti realizezi autocontrolul planseului pelvi-perineal prin exercitii Kegel si sa-ti reeduci miscarile respiratorii toracice si diafragmatice, exersand astfel respiratiile pentru travaliu.

Cum se face si cand se face miscarea fizica

Daca ai fost activa din punct de vedere fizic inainte de sarcina, ar trebui sa iti poti continua activitatea, dar cu moderatie. Nu uita ca sunteti doi, asa ca nu te hazarda sa faceti antrenamente la nivelul anterior sarcinii. Aerobica cu impact redus este incurajata in comparatie cu sporturile cu impact puternic.

Daca nu ai facut exercitii in mod regulat inainte, poti incepe cu siguranta un program de exercitii fizice sau gimnastica in timpul sarcinii. Consulta-te si cu ginecologul inainte. Plimbarea este considerata miscare sigura de initiere atunci cand esti insarcinata. Colegiul American de Obstetrica și Ginecologie recomanda 30 de minute de exercitii moderate pe zi, in majoritatea, daca nu in toate zilele saptamanii, cu exceptia cazului in care ai o complicatie medicala sau de sarcina, potrivit WebMD.com.

„Gimnastica prenatala incepe din saptamana 12 de sarcina si poate fi facuta pana in ultima zi de sarcina cu o frecventa de 1-3 ori pe saptamana. Gimnastica prenatala se face intr-un ritm lent si consta in exercitii pe minge „fitball”,  streching, exercitii la sol, respiratii abdominale si toracale, reeducare perineala si respiratii de travaliu”, a spus Sorina Chira de la Apollus Institute.

Cine nu ar trebui sa faca exercitii in timpul sarcinii?

Daca ai o problema medicala, cum ar fi astmul, bolile cardiace sau diabetul, este posibil ca exercitiile fizice sa nu fie recomandate. De asemenea, exercitiile pot fi daunatoare daca suferi de o afectiune legata de sarcina, asa ca vorbeste cu medicul ginecolog  inainte de a incepe un program de exercitii fizice.

Citeste si:
Senzorii de monitorizare a glicemiei, importanti pentru femeile insarcinate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here