Sfaturi de a te pregati pentru nastere. Partea a 2-a.

Esti insarcinata si toate lucrurile decurg conform asteptarilor tale? Minunat! Pentru a te ajuta sa te organizezi cat mai bine si sa folosesti cu intelepciune aceasta frumoasa perioada, iti oferim cele mai bune sfaturi pentru a te pregati pentru nastere. Partea a 2-a.

Mai multe despre ce presupune informarea despre nastere, despre ce sa discuti cu partenerul, dar si cu alte mamici, gasesti aici.

Pregateste-ti copilul mai mare pentru aparitia bebelusului. Sau cainele (daca este cazul).

Aparitia unui copil va aduce multe schimbari in viata voastra, dar daca este vorba despre copilul numarul doi, trei… atunci aceasta schimbare poate fi perceputa mult mai “dramatic” pentru copilul cel mare.

Sarcina este o perioada minunata si importanta de a-l pregati si pe cel mare pentru aparitia unui nou membru in familie.

Unii parinti folosesc o papusa pentru a-l ajuta pe copilul mai mare sa inteleaga ce urmeaza: explica-i despre cum se vor schimba lucrurile, cum va plange bebelusul, cum il vei schimba, cum il vei hrani si cum il poti implica pe cel mare in tot acest proces. Citeste aici mai multe despre Cum sa-ti ajuti copilul mare sa se acomodeze cu cel mic?

La fel de important este sa-ti pregatesti si animalul de companie (daca este cazul) despre aparitia unui bebelus in familie.

Stabileste detaliile despre ajutorul de dupa nastere

Ajutorul din primele saptamani de dupa nastere este esential. “Mamele care sunt ajutate in perioada de dupa nastere, vor capata mult mai repede acea incredere in sine ca se pot descurca cu proaspatul bebelus. Proaspata mamica nu trebuie sa fie o super eroina, care le face pe toate”, sustine Patricia O’Laughlin, terapeut de cuplu si familie din cadrul Centrului de Psihologie din Los Angeles.

Conform terapeutului aceste detalii trebuie neaparat stabilite inainte de aparitia bebelusului: daca va veni mama, soacra, sora, o ruda, o doula postpartum, o bona, o prietena etc., care sa te ajute.

Trebuie stabilit de la bun inceput ca de bebelus si nevoile micutului se va ingriji mama si tata, in timp ce “ajutoarele” ii vor ajuta pe parinti altfel – luandu-le de pe umeri anumite griji, cum ar fi cumparaturile, gatitul, curatenia etc.

Citeste mai multe despre aparitia copilului si familia extinsa aici. 

Sa stii exact ce este de facut atunci cand incepe travaliul

Inainte de aparitia primei contractii, specialistii te sfatuiesc sa tii cont si de alte detalii:  pe cine suni, la ce spital mergi, cand exact trebuie sa pleci, ce lucruri iei cu tine, pana la cat timp faci pana la spital, ce acte trebuie sa ai la tine etc.

Citeste si: Travaliu real sau alarma falsa?

Decide cine va fi cu tine in timpul nasterii

Unele femei prefera sa fie insotite de parteneri, in timp ce altele nu-si doresc prezenta sotului acolo, ci mai curand mama, prietena, sora, doula etc. De asemenea este important sa discuti si despre vizitatorii de dupa nastere. “Multe proaspete mamici erau mult prea obosite sau isi doreau sa se concentreze asupra bebelusului, asupra procesului de alaptare si considerau ca nu este politicos sa-si refuse vizitatorii. Cu toate acestea, stabilirea acestor detalii trebuie facuta fara a fi considerate mamica nepoliticoasa” sustine Mary Lou Light, asistenta de la o maternitate din Illinois, SUA.

Pregateste-ti bagajul de spital

In momentul in care vor incepe contractiile probabil ultimul lucru la care vei dori sa te gandesti este: daca ti-ai pus sau nu periuta de dinti in bagaj. Multe mamici isi fac bagajul de spital inca din luna a 7 de sarcina. Obiectele puse in bagaj vor fi in functie de ce tip de nastere optezi, la ce spital, precum si care sunt lucrurile care iti aduc confortul de care vei avea nevoie atunci etc.

Citeste si: Ce trebuie sa contina bagajul pentru nou nascut

Nu uita de provizii!

Ce putin pentru prima perioada. Aici poti include atat lucrurile esentiale pentru un nou nascut (scaunul de masina, caruciorul, patutul, scutecele, hainutele, servetelele etc.), cat si mancarea (fructe, legume, pungi congelate, conserve, cereale, produse neperisabile etc.) si alte lucruri pentru casa (spray-uri de curatenie, absorbante dupa nastere, produse de igiena, medicamente, hainute pentru copilul mai mare etc.).

Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here