Travaliu real sau alarma falsa?

Imagine de Mirlidera de la Pixabay

Dupa aproape 40 de saptamani de sarcina, toate femeile insarcinate devin putin cam tensionate din cauza celor ce vor urma: oare cum va fi in travaliu? Dar la nastere? O sa am dureri? Cum o sa se simta contractiile? Insa, cea mai mare preocupare a viitoarelor mamici este aceea ca nu vor sti sa deosebeasca momentul declansarii travaliului real de o alarma falsa a nasterii. Travaliu real sau alarma falsa? Cum vei sti?

Alarmele false…

De obicei, dupa 38 de saptamini de sarcina, fiecare gravida trebuie sa se astepte la aparitia contractiilor care preced travaliul, dar, nu de fiecare data, trebuie sa intre in panica, sa-si ia bagajul si sa plece spre spital. In cazul in care contractiile uterine nu progreseaza si apar neregulat, este foarte posibil ca travaliul sa nu se declanseze.

Tot in aceasta perioada, gravida poate prezenta o scurgere vaginala, asemanatoare aceleia dinaintea menstruatiei, insotita de un sentiment de greutate la nivelul pelvisului si de dureri inconfortabile de spate si in zona pelviana. De asemenea, in ultimele zile dinaintea travaliului, sunt posibile unele accese de diaree, dar si junghiuri si crampe in spate si in pelvis, datorate dilatarii cervixului. La aparitia oricarei dureri, trebuie sa iei legatura cu medicul ginecolog, caruia trebuie sa-i aduci la cunostinta toate starile prin care treci: durata contractiilor, ritmul si durata lor. Exista totusi semne clare care evidentiaza debutul travaliului.

Indicii ale debutului travaliului real

Primele indicii ale debutului travaliului sunt contractiile. La inceput, ele se simt ca si o incordare a muschilor abdominali sau ca o presiune la nivelul spatelui sau a bazinului. Treptat, ele cresc in intensitate si frecventa, devin mult mai dureroase, dureaza mai mult si nu cedeaza la administrarea relaxantelor musculare (bineinteles, recomandate de medic), de mare ajutor in calmarea spasmelor dureroase.

Un alt indiciu il reprezinta eliminarea dopului gelatinos si aparitia unor usoare urme de sange pe lenjeria intima. Este important de retinut ca pierderea acestui dop nu este urmata imediat de actul nasterii. Intre momentul eliminarii dopului gelatinos si nastere pot trece chiar si 7 zile. Dar, in momentul in care ai constatat acest lucru, trebuie sa-ti anunti imediat medicul curant. In schimb, ruperea apei sau a membranelor uterine reprezinta un indiciu clar, iar tu trebuie sa te prezinti in cel mai scurt timp la spital.

Fazele travaliului

Prima faza a travaliului incepe cu primele contractii si se termina odata cu dilatarea completa a colului uterin. In aceasta faza, contractiile uterine se repeta o data la o jumatate de ora si devin din ce in ce mai frecvente, pana la un interval de 5-3 minute. Aceasta prima faza este impartita la randul ei in doua etape: faza latenta (este nevoie de aproximativ 9 ore pentru o dilatare de 2,5 cm a colului) si faza activa (intr-un interval de timp cuprins intre 2 si 4 ore, colul se dilata de la 3 la 10 cm).

Cea de-a doua etapa a travaliului incepe in momentul dilatarii complete a colului uterin si dureaza pana cand copilul vine pe lume. Acum contractiile vor fi si mai pronuntate, ajutand la dilatare si chiar la expulzie. In cea de-a treia faza (ultima), este inlaturata placenta de pe peretele colului uterin si expulzata.

Contractiile continua si dupa ce bebelusul se naste, timp in care uterul se micsoreaza, iar peretii sai se ingroasa (pentru a putea elibera placenta). In general, la prima nastere travaliul este mai indelungat si mai dificil decat la urmatoarea. Important de retinut este faptul ca durerile de pe urma contractiilor reprezinta factorul distinctiv dupa care vei deosebi travaliul real de o alarma falsa a nasterii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here