Sarcina si bronzul: cele mai bune masuri de protectie impotriva arsurilor solare

Chiar daca razele solare sunt benefice sanatatii tale datorita activarii vitaminei D, ca orice alt lucru, excesul este daunator! Nu doar ca exista riscul de deshidratare sau de capatare a melasmei, o afectiune dermatologica, razele solare cauzeaza carenta de acid folic din organismul tau, un element important pentru sanatatea bebelusului din pantec. Iata cum poti preveni arsurile solare din timpul perioadei de sarcina!

Riscurile expunerii la soare

Din cauza schimbarilor hormonale, pielea ta, in timpul sarcinii, devine mult mai sensibila si se poate „arde” foarte usor. Astfel, pigmentul produs de celulele din piele, si anume melanina, este cel care da culoarea pielii.

Pielea este susceptibila de a se decolora atunci cand te expui razelor UV. De exemplu, te poti trezi cu un surplus (pletora) de pistrui sau chiar cu melasma, o afectiune dermatologica frecventa printre femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani. Melasma consta in aparitia unor pete de culoare maronie sau gri-albastruie pe fata. Principalele cauze ale aparitiei melasmei sunt dezechilibrele hormonale aparute in timpul sarcinii, expunerea neprotejata la soare si anticonceptionalele. Este nevoie sa iei in calcul si riscurile aparitiei cancerului de piele, daca nu vei lua masuri de precautie in aceasta perioada, scrie Very Well Family.

Citeste si Cand o sa dispara „linea nigra”?

Corpul va elimina din lichide, iar expunerea la soare poate cauza deshidratare sau extenuare de la caldura. De asemenea, expunerea neprotejata la razele UV poate afecta dezvoltarea neurologica a fatului, in special in primele 12 saptamani de sarcina. Razele solare cauzeaza deficienta de acid folic din organismul tau ceea ce poate creste riscul ca fatul sa sufere de spina bifida sau de carenta neuronala.

Iata care sunt masurile preventive impotriva arsurilor solare:

  • Ultimul lucru de facut este sa te ungi cu protectie solara

Pentru inceput, este nevoie sa-ti acoperi corpul. Incepe prin a-ti pune o palarie, ochelari de soare si haine usoare de vara care sa te apere impotriva razelor UV, apoi poti aplica crema cu protectie solara pe portiunile care au ramas neacoperite.

  • Bea multa apa

Iti poti mentine temperatura potrivita a corpului prin consumul regulat de apa. Cel mai bun remediu pentru a-ti „raci” corpul este sa bei multa apa.

  • Evita, pe cat posibil, sa ramai afara in intervalul orar critic

Daca este posibil, evita cu orice pret statul la soare in intervalul 10.00 si 17.00 atunci cand razele UV sunt cele mai puternice. Astfel, pot deveni nocive chiar si pentru cea mai sanatoasa gravida. Incearca sa ai in vedere umbrela de soare pentru a te proteja cat mai bine de razele ultraviolete.

  • Acopera-ti burtica!

Exista numeroase modele de costume de baie pentru femeile insarcinate, recomandate fiind cele intr-o singura piesa. Nu-ti vei dori ca liniile de pe burtica sa se inchida la culoare, de aceea vei avea nevoie ca aceasta parte a corpului tau sa fie acoperita si in siguranta.

  • Alege o crema cu protectie solara de calitate

Acest tip de lotiune corporala blocheaza razele solare prin continutul acesteia de oxibenzona, oxid de zinc si dioxid de titan. Unul dintre aceste trei ingrediente, si anume oxibenzona, trebuie evitata de femeile insarcinate deoarece este absorbita in piele si ajuta ca alte chimicale sa fie absorbite in piele si, ulterior, sa apara si in circulatia sangelui.

Citeste si Cu burtica la soare

Oxibenzona este continuta de multe creme cu protectie solara, de lotiuni de corp, de balsam de buze sau de luciuri de buze, chiar si de unele balsamuri de par sau de anumite parfumuri. De altfel, aceasta substanta chimica este cunoscuta pentru faptul ca deterioreaza celulele din organism, scriu cei de la ONG-ul „Environmental Working Group”.

Centrele pentru Controlul Bolilor au aratat, intr-un studiu, cum fetele si femeile contineau cea mai mare concentratie de oxibenzona in organism in comparatie cu baietii si barbatii. Motivul este ca participantele foloseau produse pentru ingrijirea pielii care contineau aceasta substanta daunatoare.

  • Citeste cu atentie eticheta produselor!

Substantele nocive din produsele pentru ingrijirea pielii pot fi un factor de risc in aparitia afectiunilor de inima, hipertensiunii, diabetului de tip 2 s.a. De altfel, oxibenzona poate cauza probleme de dezvoltare a fatului.

  • Opteaza pentru lotiuni, nu pentru spray-uri!

Agentia Internationala pentru Cercetarea privind Substantele Cancerigene precizeaza ca dioxidul de titan este o substanta posibil cancerigena atunci cand este inhalata in cantitati mari. Din acest motiv, ONG-ul „Environmental Working Group” atentioneaza gravidele sa evite spray-urile ca produse de ingrijire a pielii.

  • Intelege etichetele produselor SPF

Este o idee gresita conform careia produsele cu factor inalt de protectie este cel mai sigur. Cremele cu SPF 30 blocheaza 97% impotriva razelor UV, in timp ce SPF 50 te protejeaza doar 98% impotriva razelor UV. Cu atat mai mult, va trebui sa refolosesti crema cu protectie solara la fiecare doua ore sau chiar de mai multe ori, chiar daca stai sau nu in apa mult timp.

In cazul in care te-ai ales cu arsuri solare, cel mai bine este sa eviti produsele care contin lidocaina (nume comercial: xilocaina), un anestezic local care „raceste” pielea.

Dusul usor rece nu iti va alunga durerile definitiv, dar ti le va calma pentru cateva clipe.

Aplica aloe vera gel sau ulei din aceasta planta, deoarece este potrivita in cazul iritatiilor pielii sau arsurilor solare. Aloe Vera este cunoscuta pentru aportul sau de substante nutritive, cum ar fi vitamine, minerale si acizi aminati.

Nu uita sa stai de vorba cu medicul tau pentru orice actiune luata asupra sanatatii tale si a copilului tau.

Citeste si Stiati ca cea mai frecventa forma de cancer este cancerul de piele?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here