Nu fuma, daca esti insarcinata! Nu fuma, daca alaptezi!

Image by Free-Photos from Pixabay

Fumatul dauneaza sanatatii, dar daunele pe care le aduce fumatul in sarcina sau atunci cand fumezi si alaptezi… sunt de doua ori mai mari. De aceea, sfatul specialistilor este urmatorul: Nu fuma, daca esti insarcinata! Nu fuma, daca alaptezi!

Fumul de tigara are efecte nocive asupra sanatatii femeii si copilului in perioada in care bebelusul se afla in burtica si dupa ce acesta vine pe lume. Printre femeile fumatoare se semnaleaza un numar mai mare de sarcini extrauterine si de nasteri premature.

Aceste lucruri se intampla pentru ca, in timp ce fumeaza, femeia introduce in corp, printre altele, monoxid de carbon, o substanta care reuseste sa traverseze placenta si sa intre in sistemul circulator al fatului. Aici se uneste cu hemoglobina continuta in sange, impiedicand transportul oxigenului la celule.

Dupa nastere, sistemul imunitar al bebelusului este mai sensibil si se imbolnaveste mai usor in primele luni de viata. Bebelusul are de suferit nu doar daca proaspata mama fumeaza in apropierea micutului, ci si daca alapteaza.

Stiai ca, daca mama fumeaza in timpul alaptarii, nicotina ajunge la bebelus prin intermediul laptelui? Studiile au relevat faptul ca bebelusii cu mame care fumeaza in timpul alaptarii pot avea stari de nervozitate si tulburari de somn.

Iata cele mai cunoscute riscuri la care expui bebelusul daca fumezi:

  • Copilul va avea o greutate mai mica la nastere.
  • Fumatul poate fi cauza aparitiei unei sarcini extrauterine, cu 40% risc mai mare de autism.
  • Oamenii de stiinta in domeniul sanatatii spun ca 25 % dintre mamele care fumeaza pot naste un copil care sa sufere de sindromul mortii subite. Sindromul este foarte grav, nu produce simptome si nu exista tratament pentru vindecare.
  • Statisticile arta ca 38 % dintre bebelusi au o sensibilitate la plamani si pot suferi de infectii si pneumonii in primele luni de viata, daca mama lor a fumat in perioada de sarcina.
  • De asemenea, din cauza fumatului, copilul are un risc crescut de a suferi de bronsita si astm, alergii, precum si probleme de comportament precum ADHD.
  • Risc mare de anomalii congenitale la nivelul inimii, membrelor, muschilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here