Curiozități despre sarcină (partea a I-a)

Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels

Aceste curiozități îți vor spori conștientizarea despre sarcină și s-ar putea să te ajute să te bucuri mai mult de această etapă.

Citește și: 7 curiozitati despre nou-nascuti

  • Durata medie a sarcinii este de 280 de zile. Dar șiati că în 1945, Beulah Hunter, o tânără de 25 de ani din Los Angeles, a născut o fetiță sănătoasă după ce a fost  însărcinată timp de 375 de zile, potrivit momjonction.com. A fost cea mai lungă sarcină înregistrată!
  • Pentru a calcula data probabilă a nașterii (DPN-ul), se va adăuga 40 de săptămâni sau 280 zile de la prima zi a ultimei menstruatii (sau se va adăuga 7 zile la acea dată și va scădea 3 luni). Dar știai că doar 5% dintre bebeluși vin pe lume chiar în acea dată? Restul vin cu câteva zile sau săptămâni mai devreme sau după DPN.
  • În timpul sarcinii, în uter se dezvoltă un organ nou numit placentă (ajută la furnizarea de nutrienți și oxigen fătului).
  • În timpul sarcinii, fătul poate trimite celule stem mamei pentru a repara anumite ”daune/probleme” în organismul ei (bebelușul tău te poate ajuta să te vindeci!).
  • Cam pe la șase luni de sarcină fătul dezvoltă amprentele de la degețele (care sunt unice!).
  • Greutatea medie a unui bebeluș la naștere se situează undeva între 2.800 și 4000 de grame. Dar știai că, până în preznet, cel mai mic copil din lume s-a născut în decembrie 2018, în San Diego, California și cântărea doar 8,6 uncii la naștere (aproximativ 245 de grame). A fost ținut în incubator timp de aproximativ cinci luni și acum este perfect sănătos!
  • În sarcină femeia va descoperi că pielea sa suferă tot felul de schimbări. Pot să apară pete maronii pe față în jurul obrajilor, nasului și frunții, binecunoscuta ”linea nigra”– o linie mai închisă la culoare care se întinde de la buric până la zona pubiană. De asemenea, gravida se poate aștepta să observe vergeturi, acnee et. Toate acestea sunt firești și se întâmplă în principal din cauza modificărilor hormonale.
  • Poți să observi în timpul sarcinii o creștere a mărimii piciorului (cu o jumătate sau chiar cu o mărime întreagă).
  • Bebelușul tău va începe să audă din burtică încă începând cu sătpămânile 19-20 și vei putea observa că răspunde la sunetele care vin din exterior. Până la sfârșitul celei de-a 24-a săptămâni, fătul te poate asculta în mod activ. Acesta este momentul potrivit pentru a începe să comunici cu el!
  • Poți observa că gustul și mirosul se schimbă, de obicei devin mai intense, ești mai sensibil la acestea în această perioadă.
  • Ai auzit de ”mommy brain”? De ”mamaemezia” sau ”sindromul creierului de gravidă”? Atât în această perioadă când și în perioada postanatală din cauza hormonilor femeile pot fi…mai uituce.
  • În timpul sarcinii, volumul sanguin crește cu 50%, pentru a asigura necesarul de flux sanguin atât pentru copil, cât și pentru mamă.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here