Cum e mai bine: bebelus mic sau bebelus mare?

Stii vorba aceea “un copil gras, inseamna un copil sanatos”? Dar oare cum este in cazul unui nou nascut? Cat de mult conteaza greutatea bebelusului la nastere? E mai bine sa fie un bebelus mic sau un bebelus mare?

Sunt destul de multe intrebari care apar atunci cand vorbesti despre greutatea unui nou nascut. Unii spun ca este mai bine ca un bebelus sa cantareasca la nastere mai mult, altii sustin contrariul, ca o greutate prea mare nu ar fi indicata. Dar cum e in cazul bebelusilor prematuri sau atunci cand un nou nascut depaseste cu mult greutatea considerata “normala”?

Vezi si: Calculator greutate copil

Bebelusii prematuri, in general, au o greutate mai mica, pentru ca si corpul lor este mai mic (Un bebelus prematur este cel nascut in intervalul 24-37 saptamani). Greutatea lor este determinata, in cele mai multe cazuri, de cat de devreme s-au nascut (sau cat de mult timp au petrecut in lumea lor intrauterina) si cat trebuie sa “recupereze” apoi, in lumea lor extrauterina.

De obicei, bebelusii prematuri sunt catalogati drept prematuri “cu greutate mica” (sub 2500 grame) si prematuri “cu greutate foarte mica” (sub 1500 grame).

Citeste si: Ingrijirea in stil „Kangaroo” face minuni pentru copiii nascuti prematur

Bebelusilor prematuri li se va acorda o atentie sporita la nastere, iar principalul care va „raspunde” de ingrijirea acestuia este specialistul neonatolog. Multi bebelusi prematuri cu greutate foarte mica petrec o perioada de timp in spital (uneori chiar saptamani bune), unde sunt tinuti in incubatoare, avand o ingrijire speciala.

La polul opus se afla bebelusii care se nasc cu o greutate, ce depaseste semnificativ greutatea considerata “normala”. Si desi multi ar fi tentati sa spuna ca e mai bine ca bebelusul sa fie mai mare, specialistii sunt rezervati in acest caz, explicand ca o greutate prea mare a nou nascutului poate indica probleme de sanatate. Mai ales in cazul bebelusilor nascuti din mame cu diabet (inclusiv cel gestational) sau a mamelor obeze.

Multi bebelusi prematuri i-au ajuns din urma pe cei care s-au nascut cu o greutate normala, ba chiar, in unele cazuri, i-au depasit. In timp ce bebelusi care la nastere au avut o greutate mai mult decat „impresionanta”, au devenit adulti fara probleme de greutate.

Retine: In cazul in care un copil se naste mult prea devreme si cantareste putin sau care s-a nascut cu o greutate mai mare, acest lucru nu inseamna neaparat ca in viata de adult va avea aceleasi “probleme”.

Conteaza foarte mult atentia care i se va acorda bebelusului in perioada de dupa nastere, in copilarie si in adolescenta.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa te intereseze si: Ingrijirea unui bebelus prematur: primele zile acasa

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here