Pentru mamele care nu mai pot avea al doilea copil: Capul sus!

Infertilitatea secundara presupune ca un cuplu sa nu mai poata concepe un copil dupa un an in care au intretinut relatii sexuale neprotejate, in perioade fertile, chiar daca in familie mai exista deja un copil. Desi este, pentru tine, o problema care te jeneaza ori te irita, sunt cateva sfaturi care te pot ajuta sa-ti gestionezi si sa-ti clarifici mai bine situatia in care te afli, iar sfatul cel mai important este sa ai grija mai mult de tine.

„<<Dar deja ai un copil!>> este raspunsul pe care multe dintre femeile care se confrunta cu infertilitate secundara le primesc de la cei apropiati carora le-au cerut un sprijin, un suport emotional”, povesteste dr. Georgia Witkin, asistent profesor in Psihiatrie, Obstetrica-Ginecologie si Stiinte reproductive la Scoala de Medicina Icahn de la Mount Sinai, New York.

Este posibil sa simti doua stari in acelasi timp: sa fii recunoscatoare pentru ca ai un copil minunat si ingrijorata pentru ca visezi sa-ti maresti familia.  Insa, nu este vorba doar despre aceste emotii. Se poate intampla ca schimbarea brusca de fertilitate sa te surprinda neplacut si sa simti sentimente precum vinovatie ori gelozie cand observi alte familii numeroase.

Citeste si Viata dupa donarea de ovule. Cele trei povesti ale femeilor „salvatoare”

Infertilitatea secundara este un subiect complex si, cu siguranta, serios, care necesita o atentie la fel de importanta. Sunt cateva sfaturi, oferite de dr. Georgia Witkin, mamelor care se confrunta cu incapacitatea de a avea al doilea copil.

Constientizeaza fiecare schimbare a organismului tau

Primul pas este sa intelegi de unde vine problema conceperii unui copil. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi (engl. ACOG), va fi nevoie sa vezi ce anume s-a schimbat de la ultima ta sarcina. Iata ce poti lua in considerare:

  • Varsta;

Daca varsta ta trece de 40 de ani, sansele scad cu 10% in ceea ce priveste conceperea la femei, pe cale naturala, a unui copil.

Daca ai peste 35 de ani, vei depune eforturi pentru a concepe un copil peste mai mult de sase luni de incercare.

De altfel, poti avea peste 30 de ani, iar problema infertilitatii secundare poate avea legatura cu avorturile anterioare sau cu boli inflamatorii pelvine.

  • Schimbari in ceea ce priveste ciclul menstrual si perioada de ovulatie;
  • Endometrioza;
  • Leziuni suferite dupa nastere;
  • Infectii cu transmitere sexuala;
  • Probleme cu tiroida sau glanda pituitara;
  • Probleme cu greutatea corporala (prea mica sau prea mare) sau suprasolicitarea fizica.

Cere sfatul unui medic specialist cu privire la diagnostic si/sau tratament

Al doilea pas, dupa ce ti-ai analizat schimbarile corpului, este sa iti alegi un dctor pentru a vedea un diagnostic si pentru a primi un eventual tratament.

Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

Un specialist in endocrinologie reproductiva va avea cunostintele si instrumentele necesare pentru a te ajuta in acest caz. De altfel, iti poate recomanda mai multe variante prin care poti avea al doilea copil, cum ar fi procedura prin fertilizare in vitro, inseminarea intrauterina (IUI), surogat, adoptie etc.

Gandeste-te cat de departe vreti sa mergeti, ca si cuplu, pentru a avea inca un copil

Tratamentele pentru infertilitate sunt costisitoare si ca timp, dar si ca bani. Avand in vedere ca mai aveti un copil, analizati tot ce implica visul vostru de a avea inca un copil. Care sunt avantajele si dezavantajele deciziei voastre?

Tine cont si de fizicul si mentalul tau, mami!

Infertilitatea secundara te poate „rascoli” din punct de vedere emotional, nu doar fizic. Stii de ce trebuie sa ai grija de tine si cum poti face asta?

  • Alege sa privesti situatia cat mai obiectiv si mai limpede;
  • Nu alege sa-ti privesti problema prin „alti ochi” decat ai tai. Tu iti traiesti viata ta, ceilalti o traiesc pe a lor. Nu avea asteptari ca diferite cunostinte care nu se confrunta cu infertilitate secundara sa te inteleaga. In schimb, stai alaturi de cei dragi tie;
  • Alatura-te unui grup sau comunitati care are ca scop sprijinirea femeilor care sufera de infertilitatea secundara. De exemplu, daca te ajuta, exista, in Romania, Asociatia SOS Infertilitatea;
  • Ai grija de tine emotional, psihic, fizic, spiritual. Daca te ajuta, exista psihologi care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), unde sedintele de terapie sunt gratuite. Vei avea nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie si sa fii asigurata la CNAS.

Aminteste-ti ca, pentru a avea o familie numeroasa, intotdeauna va exista o cale de a te implini! Totodata nu te izola si fii mereu in preajma celor care-ti insenineaza ziua, indiferent cine sunt ei.

Sursa articol original: Psychology Today

Citeste si Infertilitatea doare! “Si eu vreau sa fiu mama!”

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here