Ce test trebuie sa faca gravidele pentru a vedea daca au diabet gestational

Din ce in ce mai multe gravide se confrunta cu diabetul gestational. Adesea este depistat in urma testelor de rutina pe care le indica medicul care tine in observatie femeia insarcinata. Ce teste  trebuie sa faca gravidele pentru a vedea daca au diabet gestational si mai ales cand, cum sa tina in frau boala pana la nastere si dupa, sunt intrebari la care prof.dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice are raspunsul.

Potrivit criteriilor de diagnostic stabilite de Asociatia Americana de Diabet (ADA), orice femeie insarcinata si fara diabet cunoscut anterior trebuie sa efectueze un test de toleranta orala la glucoza in saptamana 24-28 de sarcina, cu efectuarea a trei glicemii: pe nemancate, la o ora si la doua ore dupa ingestia de 75g glucoza.

Prof dr Romulus Timar,presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

,,Cel mai important lucru la o gravida este sa-si faca un set de analize complet, ideal ar fi sa-si controleze starea de sanatate prenatal. Daca in primele saptamani sau luni de sarcina gaseste modificari ale glicemiei, acestea se datoresc probabil unui prediabet existent sarcinii. Insa in saptamanile 24-28 toate femeile gravide ar trebui sa-si faca un test de toleranta la glucoza pe cale orala, sa vada daca nu dezvolta diabet gestional”, a declarat pentru Superbebe.ro prof.dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Se considera diabet de sarcina daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit de 92 mg/dl (5.1 mmol/l) pentru glicemia pe nemancate (a jeun), 180 mg/dl (10 mmol/l) la o ora si 153 mg/dl (8.5 mmol/l) la doua ore.

Citeste si Copiii cu diabet zaharat vor beneficia de un subprogram dedicat

,,Daca femeia insarcinata are diabet gestational, trebuie urmarit sa aiba un control glicemic cat mai bun, evitandu-se hipoglicemiile prin modificarea stilului de viata, ceea ce presupune o alimentatie corespunzatoare, exercitiu fizic, iar daca nu se poate obtine controlul glicemic, chiar tratament cu insulina”,  a precizat diabetologul Timar. Seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara a atras atentia asupra importantei diagnosticarii si mai ales  a tratarii diabetului gestational, fiindca boala poate duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, la nastere si dupa aceea.

In ceea ce le priveste pe proaspetele mamici cu diabet gestational, ele trebuie ca dupa nastere sa-si controleze periodic glicemiile, deoarece riscul de-a face un diabet zaharat este crescut. Indemnul prof. Timar este ca o femeie cu diabet gestational sa-si faca periodic cel putin glicemia pe nemancat, deoarece chiar daca dupa nastere are glicemiile normale, are un risc crescut de-a face diabet zaharat.

In privinta mamelor care alapteaza, daca au o modificare de glicoreglare, atunci modificarea stliului de viata le va fi aplicata si lor indiferent ca alapteaza sau nu. ,,Daca e vorba de un diabet zaharat de tip 1 pe care il dezolta femeia, care poate aparea fie inaintea sarcinii, in timpul sau dupa sarcina, atunci tratamentul cu insulina e obligatoriu. Daca e doar un diabet gestational, glicemia se normalizeaza la cateva saptamani dupa nastere, insulinorezistenta care apare in cursul sarcinii dispare”, a mai precizat diabetologul timisorean.

Vestea buna este ca diagnosticul de diabet gestational se mentine numai pe durata sarcinii. Majoritatea femeilor insarcinate cu diabet gestational, scapa dupa nastere de aceasta boala. Totusi, exista si mamici care raman cu diabet, motiv pentru care testarea periodica este absolut necesara.

Vezi si Intreaba specialistul: Diabet gestational, sarcina cu risc

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here