Sarcina, in general, cauzeaza schimbari la nivelul secretiei vaginale, iar asta poate varia in culoare, textura si cantitate (volum). In timp ce unele schimbari ale culorii secretiei vaginale sunt normale, altele pot indica o infectie sau o alta problema medicala.
Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii
Astfel, culoarea este una dintre cele mai usor de identificat semnale ale schimbarii secretiei vaginale putand fi transparenta, alba, galbena, galbena-verzuie, gri, maro, rozalie sau rosiatica.
Secretiile vaginale sanatoase poarta denumirea de „leucoree” si fie nu au miros, fie este aproape insesizabil, nu prezinta senzatii de iritatie sau de mancarime, au o textura subtiata si au o culoarea fie transparenta, fie alba. Volumul leucoreei va creste pe masura ce sarcina va inainta, ajutand astfel la reducerea aparitiei infectiilor vaginale si uterine. Cel putin in ultimele saptamani de sarcina, secretia vaginala va fi mai pronuntata in cantitate, continand chiar si mucus care, de obicei, are o textura gelatinoasa si indica faptul ca organismul gravidei se pregateste pentru a intra in travaliu.
Tipuri de secretie vaginala si semnificatia lor
Transparenta sau de culoare alb laptos
Este vorba, in acest caz, de leucoree, acea secretie vaginala sanatoasa si normala, mai ales daca nu are miros sau are un miros usor. Daca nu este vorba despre ultimele saptamani de sarcina si te confrunti deja cu o abundenta continua de secretie vaginala care are o textura groasa si gelatinoasa, ar trebui sa iei legatura cu medicul tau deoarece poate fi un semn al unui travaliu prematur.
Citeste si Sanatatea femeii: cele mai importante analize ginecologice care trebuie facute
Alba si banzoasă
Acest tip de secretie vaginala poate indica o infectie cu candida. Este destul de comuna, iar corpul femeii este mai suscepibil de a se infecta in timpul sarcinii. Alte simptome includ senzatiile de mancarime, de „arsura”, durere la urinare sau la contactul sexual.
Verzuie sau galbena
Acest tip de secretie nu este una sanatoasa, indicand aparitia unei infectii bacteriene cu transmitere sexuala, cum ar fi infectia cu Chlamydia. Uneori, infectia cu transmitere sexuala nu prezinta mari simptome, dar alta posibila alarma poate fi roseata sau iritatia la nivelul organului genital.
Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (prec. CDC), infectia cu transmitere sexuala poate aduce complicatii in sarcina care, la randul lor, pot afecta atat bebelusul din burtica, cat si pe mama. Aceste complicatii pot apare la nastere, imediat dupa nastere sau chiar la cativa ani dupa nastere, pot afecta sistemul nervos si dezvoltarea bebelusului sau poate cauza infertilitate in randul femeilor.
Cenusie (gri)
O secretie de culoare gri poate indica o vaginoza bacteriana (VB), mai ales daca are un miros asemanator pestelui si care devine mai pronuntat in urma actului sexual. VB este rezultaul unui dezechilibru al bacteriilor sanatoase din vagin. Dusul exagerat si multiplele relatii sexuale, cu diferiti parteneri, pot creste riscul de a face vaginoza bacteriana.
Maro
Acest tip de secretie poate aparea din cauza sangelui ”vechi” care iese din corp, ceea ce poate fi un simptom precoce al sarcinii. Secretia vaginala maro care apare in timpul sarcinii nu este neaparat un motiv de ingrijorare, insa cel mai bine este sa iti anunti doctorul cu privire la acest aspect.
Citeste si Sangerarile vaginale in sarcina: urgenta sau nu?
Roz
Secretia vaginala de culoare rozalie apare de obicei fie la inceputul sarcinii, fie in ultimele saptamani de sarcina cand corpul tau este pregatit pentru a intra in travaliu. Poate aparea inainte de a avea un avort sau in timpul unei sarcini extrauterine (ectopice). Un studiu publicat in 2010 in revista de specialitate obstetrica-ginecologie, a aratat ca cele 4510 paticipante care s-au confruntat cu episoade usoare de sangerare in primul trimestru de sarcina, in special acele episoade care au persistat de la una pana la doua zile, nu au fost asociate cu un risc crescut de a face avort.
Rosie
In acest caz, este nevoie neaparat de atentia medicului tau, in special daca sangerarea este groasa, iti creeaza dureri sau crampe abdominale ori contine cheaguri. Aceste simptome indica un avort sau o sarcina extrauterina. O alta cauza a secretiei vaginale rosiatice, care este mai putin serioasa, poate aparea in timpul primului trimestru de sarcina si poate fi cauzata de o infectie. Sangerarea intr-o sarcina inaintata poate indica serioase probleme de sanatate sau un travaliu prematur, ceea ce va insemna ca vei avea nevoie de o atentie medicala imediata.
Cum poti mentine sanatatea secretiei vaginale in timpul sarcinii?
Evita sa folosesti tampoane.
Evita spalarea exagerata. O baie regulata in zona genitala este suficienta.
Ai grija la produsele de igiena intima, dar si la prosopul cu care te stergi in zona intima.
Poti utiliza protej-slip-uri care nu au miros si care nu sunt colorate pentru absorbtia surplusului de secretie vaginala.
Stergerea vaginului se va face din fata catre spate.
Usuca-ti de fiecare data zona genitala dupa ce ai facut baie sau dupa ce ai inotat.
Poarta lenjerie intima dintr-un material respirabil.
Evita sa porti blugi stramti si lenjerie intima din nailon.
Evita excesul de zahar care poate duce la aparitia infectiei cu candida.
Incearca alimente probiotice recomandate pentru tine in timpul sarcinii (de catre medicul tau) pentru a preveni dezechilibrul bacteriilor sanatoase din vagin.
Sursa articol original: Medical News Today
Citeste si Igiena gravidei