Sangerarile vaginale in sarcina: urgenta sau nu?

„Sarcina si nasterea reprezinta o aventura plina de peripetii in care stim aproape intotdeauna cum s-a inceput insa nu vom sti niciodata dinainte, finalul” (Prof. Panait Sirbu). Orice simptom aparut in timpul sarcinii sau al nasterii, ce modifica brusc starea de confort a femeii, poate reprezenta un semn de alarma. Dar ce faci atunci cand este vorba de sangerarile vaginale, sunt sau nu o urgenta in sarcina?

Un prim si foarte important semn ar fi sangerarea vaginala, mai ales daca ne gandim ca tocmai absenta acestui element din ciclul lunar reprezinta posibilitatea existentei unei sarcini. De altfel singura situatie in care o sangerare vaginala este acceptata ca fiziologica este cea data de evolutia ciclului menstrual. Sangerarea in cursul sarcinii poate avea cauze extrem de variate, fiecare cu gravitatea si importanta ei specifica.

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina este o complicatie ce necesita servicii medicale de urgenta, cauzele ei punand probleme de diagnostic si atitudine terapeutica. Se propune un algoritm de atitudine practica in astfel de cazuri dupa cum urmeaza: amenintarea de avort, cea mai frecventa cauza de sangerare in primul trimestru de sarcina, este primul element ce trebuie avut in vedere, avand factori prognostici si variante terapeutice aparte. Consultatia clinica si ecografia sunt obligatorii in momentul in care apare o sangerare asociata primului trimestru de sarcina si ofera informatii complementare si esentiale pentru a putea aborda riguros cazuistica in discutie.

Semnul Hartman

Exista o singura situatie in care sangerarea din primul trimestru poate fi trecuta cu vederea si anume atunci cand aceasta sangerare reprezinta semnul Hartman, manifestat prin aparitia unei sangerari punctiforme (doua – trei picaturi de sange aparute pe chilot) ca simptom unic si singular (adica aparut o singura data si neinsotit de alte manifestari), ce survine aproximativ la 7 – 10 zile de la contactul sexual considerat fecundant. Aparitia acestui semn s-ar datora nidatiei (fixarii oului proaspat format la nivel uterin) si de cele mai multe ori trece neobservat. Oricum, consultul medicului specialist este impetuos necesar, datorita faptului ca tu nu vei putea spune cu certitudine ca sangerarea reprezinta semnul Hartman, pentru aceasta confirmare fiind nevoie de consult clinic, de o ecografie si eventual de dozari hormonale (in principal dozarea in dinamica a valorilor β-HCG). Acest semn poate trece neobservat si pentru faptul ca ar trebui sa apara in jurul perioadei in care, in situatia absentei sarcinii, ar trebui sa apara menstra.

Alte cauze ale sangerarilor vaginale

Indiferent de gravitatea cauzelor, toti specialistii sunt de acord ca sangerarile vaginale in sarcina reprezinta o urgenta. Frecventa sangerarilor din primul trimestru de sarcina este diferita in functie de varsta gravidei, antecedentele obstetricale si ginecologice (istoricul familial si personal de afectiuni ginecologice sau afectiuni asociate sarcinii), tratamentele urmate, situatia socio-economica si chiar de activitatea depusa in timpul sarcinii. Tinand cont de factorul varsta, frecventa acestui semn creste de la 15-20%, la varsta de 20 ani, ajungand pana la aproximativ 60-70% la varsta de peste 40 de ani.

Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de avort si sarcina ectopica (implantata in afara uterului). Pe langa acestea, se numara si boala trofoblastica, sarcina cu ou clar (fara embrion), sarcina oprita in evolutie, infectii, polipi sau leziuni ale organelor genitale interne, anomalii ale cervixului sau uterului (miom, uter bicorn), tulburari endocrine (diabet, hipertiroidism, insuficienta de corp luteal), tulburari de coagulare, infectii virale materne sau infectii cu listeria sau toxoplasma.

Respingerea imunologica a sarcinii poate fi si ea o cauza a sangerarilor vaginale. Desi nespecifica pentru primul trimestru de sarcina (mult mai comuna ultimului trimestru), o sangerare redusa cantitativ si de cele mai multe ori fara semnificatie patologica poate aparea ca urmare a tuseului vaginal sau a unui contact sexual – situatii in care sangerarea este determinata de modificarile aparute la nivelul colului uterin, modificari specifice sarcinii. Sangerarea vaginala de cauza neobstetricala (nelegata de sarcina) este rara la gravide. In cazul sangerarilor ce pot aparea in ultimul trimestru de sarcina, trebuie precizat ca, la fel ca si in primul trimestru, exista cateva exceptii in care sangerarea nu reprezinta neaparat si certitudinea catre o evolutie nefasta.

Cand cervixul (colul) incepe sa se relaxeze, pregatindu-se pentru nastere, mucusul care astupa deschiderea cervixului este indepartat. Cand are loc acest proces, vei putea observa o scurgere care poate semana cu sangele. Este un proces normal care poate avea loc cu o saptamana sau doua inainte de nastere, sangerarea minima putand aparea ca urmare a modificarilor vasculare si de consistenta de la nivelul colului, modificari specifice sarcinii. Aceasta scurgere care are loc aproape de nastere nu este un motiv de ingrijorare, insa revin cu recomandarea sa solicitati un consult de specialitate si daca banuiti doar ca este vorba despre o astfel de modificare. Pe langa aceasta situatie, sangerarea din al doilea si al treilea trimestru de sarcina poate exprima una din urmatoarele situatii patologice: avort, nastere prematura, afectiuni ale colului uterin, placenta previa, desprindere de placenta sau ruptura uterina.

Ce trebuie facut?

In practica, primul obiectiv este aprecierea impactului sangerarii asupra organismului (stabilitatea semnelor vitale, parametrii hemoleucogramei etc.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here