Care sunt cele mai dese greseli de alimentatie pe care le face o femeie insarcinata?

Este in regula ca o femeie gravida sa nu ia deloc in greutate in primul trimestru de sarcina? I se poate recomanda unei gravide supraponderale sa urmeze o anumita dieta pentru a scadea in greutate? Este firesc sau nu apetitul crescut pentru dulciuri si mancaruri procesate in timpul sarcinii? Dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie ne spune care sunt cele mai dese greseli de alimentatie pe care le face o femeie insarcinata.

Citeste si: La ce riscuri se expune femeia insarcinata daca ia prea mult in greutate? Dar bebelusul?

Dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie (arhiva personala)

Este acceptabil ca in primele 3-4 luni de sarcina femeile insarcinate sa nu ia deloc in greutate sau sa adauge doar 1-2 kg, intrucat nevoile fatului sunt relativ scazute in primul trimestru. De asemenea, femeilor gravide supraponderale li se recomanda scadere ponderala prin dieta supravegheata de medicul nutritionist. Cel mai bine ar fi ca toate femeile gravide sa adopte un stil de viata sanatos, acesta constand intr-o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

Legat de apetitul crescut pentru anumite alimente considerate daunatoare organismului, de-a lungul anilor, am constatat un “paradox”: in general, femeile normoponderale nu au afirmat cresterea apetitului pentru dulciuri, mancaruri sau bauturi procesate, spre deosebire de femeile supraponderale sau obeze care au afirmat fie ca nu se pot abtine, fie ca le “cere” corpul.

Este adevarat ca, in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, valorile glicemiei sunt mai mici decat in mod normal si in cazul repausului digestiv prelungit poate sa apara o stare de slabiciune, ameteala, stare de “lesin”, de aceea este bine sa nu treaca foarte multe ore intre mese, ideal ar fi sa existe 3 mese principale si 2-3 gustari.

E bine ca femeia insarcinata sa evite sa consume carne si lapte crude, acestea putand fi purtatoare de paraziti sau bacterii (Salmonella, Toxoplasma, Listeria). De asemenea, este bine sa se renunte la fumat, alcool, bauturi energizante si sa se consume cat mai putin alimente procesate sau bogate in zaharuri si grasimi saturate.

Nu le recomand femeilor ale caror organisme nu sunt antrenate prin sport sa inceapa, din proprie initiativa, un anumit tip de activitate fizica atunci cand raman insarcinate, insa sunt binevenite plimbarile, inotul, exercitiile fizice special concepute pentru femeile gravide, de preferat sub supravegherea unor specialisti. Femeile care faceau sport in mod regulat inainte de sarcina pot mentine acest tip de activitate, adaptand-o la conditia actuala.

Autor: Inga Stoian

Specialist: dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here