Sarcina: Ai grija la cazaturi!

Imagine de Philip Walker de la Pixabay

Odata ramasa insarcinata, orice viitoare mama are diferite temeri care nu-i dau pace. Una dintre ele este aceea de cazaturi… Afla aici cum sa le previi si cand sa te alarmezi atunci cand ai parte de astfel de experiente.

Femeile insarcinate sunt mai predispuse cazaturilor decat oricare alta persoana, unul dintre principalele motive fiind modificarea centrului de greutate. Surplusul de greutate si marimea bebelusului in fata corpului tau vor modifica centrul de greutate si ar putea slabi muschii si articulatiile spatelui si ale pelvisului. De aceea, pe masura ce fatul creste, mama ar putea deveni, din punct de vedere fizic, din ce in ce mai instabila, isi va pierde mai usor echilibrul, aparand astfel riscul cazaturilor.

Alti factori de risc ar putea fi reprezentati de scaderea tensiunii arteriale si a glicemiei, ceea ce ar putea conduce la instalarea ametelilor, mai ales dupa ce te vei ridica brusc din pozitia sezut.

Important este, de fapt, momentul in care se produce cazatura. Daca vei cadea in prima etapa a sarcinii, de exemplu, nu ar trebui sa-ti faci mari griji. Uterul este bine protejat de oasele pelviene ale mamei, iar fatul este foarte putin probabil sa aiba de suferit. Marea grija apare atunci cand mama ar putea cadea direct pe burta. Insa, din fericire, de obicei, mamele au tendinta sa cada in sezut sau in genunchi, sau pe o parte.

Bebelusul, care este inconjurat de uterul plin cu lichid amniotic, va simti aceste traume ca pe un „hop pe sosea”. Medicul va fi mai ingrijorat ca tu sa nu-ti scrantesti glezna sau sa-ti rupi vreun membru. Mare grija, insa, in ultimele luni de sarcina. Cu cat copilul este mai mare, cu atat exista mai multe riscuri sa cazi pe burta si cu atat poate fi mai periculos pentru puiul din burtica. Chiar daca micutul este inca protejat de lichidul amniotic, peretii uterini sunt foarte subtiri, iar placenta s-ar putea desprinde de uter.

Pana una alta, concentreaza-te la miscarile pe care le faci, iar atunci cand mergi pe strada, cand cobori scarile, ai mare grija unde pui piciorul, pentru a-ti pastra echilibrul.

Sfat: Cel mai important lucru este sa realizezi ca trupul tau s-a schimbat. Nu-ti imagina ca vei mai putea functiona exact cum o faceai inainte de sarcina. De aceea, orice miscare trebuie facuta …cu incetinitorul. Cand urci scarile, plaseaza fiecare picior in fata celuilalt, asigura-te ca ai pus toata talpa pe treapta si ajuta-te de balustrada. Mare atentie cand iesi din cada sau din dus. Podeaua este alunecoasa si, de aceea, va trebui sa ai mereu prosopul langa tine, pentru a nu te intinde dupa el. Iar daca este iarna, evita portiunile cu gheata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here