Favoritismul intre copii si efectele sale dezastruoase

Parintii trebuie sa stie ca favoritismul in ceea ce priveste copiii aduce urmari dezastruoase atat pentru cel ”favorizat”, cat si pentru cel care nu se afla in gratiile parintelui/parintilor. In timp ce copilul „nevazut” al familiei se poate confrunta cu depresia, copilul preferat nu va cunoaste regulile si mai ales limitele pentru ca i se aplica rar sau poate chiar niciodata. Specialistii considera ca este firesc sa preferam in sinea noastra pe unul dintre ei, dar recomandarea este ca tot ceea ce facem sa fie atribuit, in mod egal, fiecaruia dintre ei.

Un studiu arata ca 85% dintre participanti au observat ca mamele lor au avut preferinte fata de cativa dintre frati. Unul dintre factori, precum stresul, poate avea un impact imens atunci cand vorbim despre tratamentul individual aplicat fiecaruia dintre copii. Acest lucru poate duce la o separare sau o ruptura emotionala intre frati si s-ar putea sa nu simta vreo apropiere unul fata de celalalt. Aceste sentimente de instrainare ne pot urmari inclusiv pana in etapa adulta, potrivit Mirror.

Citeste si De ce e bine sa ai frati si surori?

Pentru copiii care nu se simt preferati de catre parinti, consecintele pot fi unele dezastruoase pentru sanatatea lor emotionala:

„Copilul nefavorit se poate simti pierdut sau invins, nemotivat deoarece incearca cu tot efortul sa atraga afirmatia si suportul familial, insa totul este in zadar”, dr. Yelena Gidenko, specialist in consiliere.

„Copilul nefavorit poate suferi de depresie ori poate deveni gelos, agresiv, distant, poate avea inca resentimente. Acestuia ii poate lua mai mult timp sa se accepte pe sine insusi deoarece nu a fost acceptat nici de catre parinti, initial. Pe de alta parte, cateodata se poate crea un scenariu rasturnat atunci cand copilul favorit poate experimenta anxietatea si sentimentul de insecuritate, valabile chiar si in perioada adulta”, mai precizeaza specialistul in consiliere.

Copilul favorit nu se va confrunta cu regulile impuse celorlalti frati, iar asta poate deveni o problema mai tarziu.

Dr. Barbara Howard, pediatru si asistent profesor de pediatrie la Universitatea de Medicina din America, a vazut multe cazuri de probleme comportamentale din simplu fapt ca acel copil a simtit ca nu este preferat. Medicul pediatru considera ca „este imposibil sa nu avem preferinte intre copii, dar stim si ca perceptia privind favoritismul este una dintre cele mai mari cauze ale rivalitatii dintre frati”, a declarat aceasta pentru The New York times.

Citeste si Intalnire de gradul 0, fratii fata in fata

Exista si familii care au o rotatie a favoritismului, in timp ce fiecare copil este avantajat de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta. „Acest tip de rotatie ofera un randament normal si sanatos in ceea ce priveste competitivitatea”, explica Ellen Weber Libby, psiholog clinician si autoarea cartii „Copilul favorit” (The Favourite Child).

„Parintii nu stiu sa faca diferenta intre iubire si favoritism. Trebuie sa gasesti ceva de apreciat la fiecare dintre copii si sa dezvolti acele calitati. Daca unul dintre copii este mai problematic, poti desfasura noi ritualuri zilnice, cum ar fi sa-i arati afectiune dimineata inainte ca ziua de activitati sa inceapa. Ca parinte trebuie sa fii fairplay in relatia cu copii”, a concluzionat psihologul clinician Ellen Libby pentru The New York Times.

Este aproape imposibil sa tratezi in acelasi fel pe fiecare copil in parte. Un sfat ar fi sa tratezi fiecare copil in mod corect, astfel incat nevoile fiecaruia dintre ei sa fie satisfacute.

„Nevoile copilului sunt iubirea, afectiunea, intelegerea si petrecerea timpului impreuna. Parintii pot oferi aceste lucruri in mod egal pentru fiecare dintre copii sai”, explica dr. Susan Newman, terapeut, pentru Mirror.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here