Vacanta de vara a copiilor sarmani: Ce simt atunci cand se intorc la scoala?

Pentru multi dintre copii, vacanta de vara este un prilej de a se distra si a se bucura de prieteni si de familie. Rezultatele unei noi cercetari arata ca starea sanatatii psihice a copiilor sarmani se inrautateste atunci cand se intorc la scoala.

Vezi si Activitati de vacanta

Presiunea financiara in familiile cu venituri mici este intensificata in timpul vacantelor de vara. In acest sens, parintii trebuie sa gaseasca bani suplimentari pentru a le asigura copiilor hrana pe care obisnuiau sa o primeasca gratuit la scoala. Totodata planurile de vacanta, mersul la cinema, excursiile sau practicarea unui sport, toate sunt limitate de cheltuieli in plus. De altfel, familiile cu venituri mici se ingrijoreaza numai la gandul ca gustarile si transportul, catre diverse destinatii, cer alte cheltuieli in plus, scrie The Conversation.

Citeste si Carte pentru ajutorarea copiilor saraci

Daca cercetarile anterioare s-au concentrat pe starile neplacute pe care le resimt copiii din familiile sarace in comparatie cu ceilalti copii care provin din familii cu situatie financiara foarte buna, ultimul studiu arata ca acestor copii sarmani li se inrautateste sanatatea mentala atunci cand se intorc la scoala deoarece nu au avut experiente frumoase, din timpul vacantei de vara, pe care sa le povesteasca colegilor.

Studiul „Inegalitatile socio-economice asupra experientelor adolescentilor din timpul vacantei de vara si starea lor mentala atunci cand se reintorc la scoala: analiza datelor de la Scoala de Cercetare in Sanatate/ Studiu comportamentului copiilor din Wales”, condus de Kelly Morgan si echipa sa, anul acesta, vrea sa aduca la cunostinta publicului impactul diferentelor socio-economice asupra sanatatii mentale ale copiilor care se intorc la scoala, la sfarsitul vacantei de vara. Oamenii de stiinta au intrebat 103.971 de copii cu varsta cuprinsa intre 11 si 16 ani, de la 193 de scoli gimnaziale din zona Wales (UK) despre experientele lor din vacanta de vara. Aceste interviuri au inclus si intrebari de tipul „De cate ori te-ai pus sa dormi flamand?”, „De cate ori te-ai simtit singur?” sau „De cate ori ti-ai petrecut timpul cu prietenii?”.

Cercetatorii au remarcat ca acei copii sarmani au raportat, mai mult, faptul ca au mers la somn flamanzi si s-au simtit mai mult singuri, dar si ca au petrecut putin timp cu prietenii sau in activitati sportive. Toate aceste experiente neplacute inrautatesc starea lor de bine atunci cand se intorc la scoala.

Citeste si World Vision Romania: 230.000 de mese calde oferite copiilor si introducerea educatiei digitale la sate

Singuratatea a avut cea mai mare legatura asupra starii sanatatii psihice a copiilor sarmani si a avut un rol major in ceea ce priveste diferentele starii de bine in cadrul familiilor cu diferite situatii financiare (bune sau mai putin bune). Peste 50% dintre copii care provin din familii sarace au experimentat sentimentul de singuratate cel putin „o data” sau „tot timpul”.

In 2018, potrivit Fundatiei World Vision Romania, 225.000 de copii mergeau la culcare flamanzi. De altfel, exista asociatii si fundatii care ajuta copiii abandonati si copiii sarmani, fie din mediul rural, fie din mediul urban sa mearga in tabere de vara. Poti intinde o mana de ajutor prin donatiile indreptate catre aceste asociatii si fundatii: Fundatia Vodafone Romania, Fight for Life, Asociatia „Ajungem Mari”, Diaconia-Ajutor International si altele.

Citeste si Seturi de igiena pentru copii. Cum poti sa ajuti copiii vulnerabili

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here