Sfatul pediatrului: Stii sa faci diferenta intre o viroza respiratorie si gripa?

Odata cu sezonul rece apar tot mai multe cazuri de viroze respiratorii, dar si de gripa. A racit copilul, cum actionezi? Cand te adresezi medicului pediatru? Cand este indicat antibioticul? Tu stii sa faci diferenta intre o viroza respiratorie si gripa? Afla aici ce informatii iti ofera dr. Teodora Catinas, medic specialist pediatru, la Centrul de pediatrie, despre factorii de risc, la ce simptome sa fii atent, cum tratezi si neaparat, cum previi!

Care sunt factorii de risc si cum se manifesta virozele la copii?

dr. Teodora Catinas, medic specialist pediatru

Virozele respiratorii sunt infectii virale care afecteaza caile aeriene superioare si isi au punctul de pornire la nivelul  nasului si gatului. Din aceasta pricina  semnele cel mai adesea intalnite sunt date de obstructia nazala (senzatia de nas infundat), secretii nazale, stranut si durere in gat. De asemenea se mai pot adauga si simptome precum tuse, stranut, durere de cap, febra. Datorita durerii de gat, a obstructiei nazale, si a febrei, unul dintre simptomele adesea intalnite la copil este si pierderea apetitului.

Daca adultul face in medie doua viroze respiratorii pe an, copilul poate sa faca intre sase si opt astfel de infectii. Asta se intampla intrucat sistemul imunitar al copilului este mult mai putin antrenat decat cel al adultului. Asadar copilul este mai vulnerabil la infectii virale decat adultul.

Aceste infectii apar in special in sezonul rece. De aceea, ne putem astepta ca o buna parte a virozelor respiratorii de peste an sa fie concentrate in timpul iernii.

Frecventarea colectivitatii este de asemenea un factor de risc. In colectivitate copiii au un contact apropiat si riscul ca picaturi foarte mici din secretiile unui copil cu un debut de viroza sa ajunga in contact cu mucoasa nazala sau orofaringiana a unui copil sanatos si sa ii transmita boala celui din urma, este destul de mare.

De asemenea copiii care sufera de boli cronice precum diabetul zaharat de tip I sunt mai la risc fata de alti copii.

Cum deosebim o simpla raceala de gripa?

In cazul gripei simptomele sunt similare celor din alte viroze respiratorii, insa diferenta este data, in primul rand, de debutul brusc si de faptul ca simptomele sunt mult mai accentuate. Febra e mare (39-40 gr. C) si rebela la tratamentul cu antitermice. Starea generala a copilului este influentata. In aceste cazuri consultul medical este obligatoriu. Adesea se pot face teste rapide care sa confirme suspiciunea de gripa pentru a se initia tratamentul specific cat mai repede.

Ce facem atunci cand observam primele simptome de raceala la copil?

Pentru virozele respiratorii comune nu exista un tratament specific. Tratamentul pe care il recomandam vizeaza cel mai adesea diminuarea simptomelor.

Daca simptomele principale sunt date de obstructia nazala, aspirarea secretiilor nazale ale copilului si toaleta nasului cu ser fiziologic sau apa de mare izotona, ar fi o cale buna pentru a-i usura respiratia. Acest lucru simplu ii poate ameliora disconfortul. De asemenea este importanta  mentinerea starii normale de hidratare a copilului. Deshidratarea poate sa apara in cazul copilului care are viroza, atat datorita febrei, cat si din pricina inapetentei data de boala. Un lucru pe care parintii pot sa il faca ar fi sa ii ofere frecvent lichide caldute, care pot fi inghitite usor, chiar adiminstrate in forme mai putin comune (pai, seringuta) care ii pot antrena curiozitatea celui mic si ii pot mentine starea de hidratare.

Administrarea de supliment de zinc poate sa reduca durata si severitatea simptomelor virozelor, daca este inceputa rapid dupa debutul simptomelor. Antibioticele nu trebuie utilizate in cazul virozelor, intrucat infectia este una cauzata de un virus, nu de o bacterie.

Cum actionam in cazul febrei? Cand ii dam copilului antitermice?

Febra este adesea un semn al reactiei organismului la agresiunea data de virus. E un semn de aparare. In viroze este comun ca febra sa reapara intermitent pe durata a trei zile. Parintii trebuie sa stie ca febra un este un eveniment singular si ca daca a crescut o data este foarte posibil ca in urmatoarele doua-trei zile sa se repete. Este util sa monitorizam evolutia curbei febrile prin termometrizarea copilului. In felul acesta vom sti sa informam medicul cu privire la evolutia febrei. Medicul va face recomandarile pentru initierea tratamentului cu antitermice. In cazul copiilor, (care au o cestere rapida mai ales in primii trei ani de viata) doza de antitermic se calculeaza in functie de varsta si de kilogramele pe care acestia le au.

Este recomandat ca in cazul in care copilul face febra pentru prima data, sa va adresati medicului pediatru. Acesta va consulta copilul, va calcula doza corecta pentru copilul dumneavoastra si va face recomandarile necesare. De asemenea febra care dureaza mai mult de trei zile trebuie sa fie investigata de catre medic.

Febra la un copil mai mic de trei luni reclama consult pediatric obligatoriu si este un criteriu pentru internarea copilului pentru investigatii suplimentare.

Cand ne adresam medicului pediatru?

Sunt cunoscute peste 200 de virusuri care dau viroze respiratorii. Unele dintre ele dau manifestari usoare (secretii nazale, stranut) si pot evolua chiar fara febra, si cu rezolutia completa a simptomelor in cateva zile, in timp ce alte infectii pot sa evolueze cu complicatii severe. Din aceasta pricina este important ca parintii sa se adreseze medicului atunci cand starea generala a copilului este modificata, cand acesta refuza alimentele si lichidele, cand face febra mare sau care persista de mai bine de trei zile, care cedeaza greu la administrarea de antitermice, cand respiratia devine dificila sau copilul emite zgomote particulare la respiratie, cand copilul devine excesiv de somnolent. E important ca parintii sa stie ca exista infectii severe, amenintatoare de viata, precum meningita, care pot debuta ca o simpla raceala.

Cand este indicat antibioticul?

In cazul virozelor respiratorii adiministrarea de antibiotic nu va ameliora simptomatologia intrucat infectia e produsa de un virus, nu de o bactierie, iar antibioticul nu actioneaza asupra virusurilor, ci asupra bacteriilor. Antibioticul este indicat atunci cand se suspicioneaza o infectie bacteriana. Administrarea antibioticului este o decizie medicala. Astfel singurul care poatea indica antibioticul este medicul. Administrarea antibioticului fara o indicatie medicala poate sa faca mai mult rau.

Tusea dureaza cateva saptamani, ce facem?

In contextul unei infectii respiratorii virale adesea unul dintre simptomele predominante este tusea. Este posibil ca dupa o infectie virala tusea sa persiste chiar si 8 saptamani. Totusi, in cazul in care tusea persista, si mai ales, daca reapar alte simptome precum febra, respiratie dificila, inapetenta, starea generala modificata, dupa o perioada in care copilul isi revenise aparent, trebuie consultat de catre un pediatru, pneumolog sau infectionist.

Copilul a racit, il ducem sau nu in colectivitate? Care sunt conditiile?

Ideal este ca atunci cand copilul are o viroza sa fie retras din colectivitatea pe care o frecventeaza.

Un copil bolnav are nevoie de o atentie deosebita, este adesea indispus, are discomfort si durere sau febra, iar de asta se poate ocupa cel mai bine un membru al familiei (mama, tata, bunica) care cunoaste copilul si poate sa ii confere atentia necesara si sa ii dea tratamentul prescris de catre medic, la orele potrivite.

Fiecare infectie are o perioada de incubatie in care nu exista manifestari clinice sau sunt foarte sarace. De multe ori copilul cu viroza este dus in colectivitate, mai ales la debutul bolii, cand simptomele nu sunt foarte clar conturate. O astfel de situatie este atunci cand copilul stranuta si are indispozitie, fara a manifesa alte simptome. Din pacate, atunci cand copilul stranuta si are secretii nazale, el e contagios, si poate sa transmita si colegilor de grupa susceptibili viroza pe care el o are. Pentru a evita infectarea celorlalti copii e mai bine sa nu fie dus la gradinta sau scoala pana cand isi revine.

Cele mai sigure metode de a preveni virozele/gripa sunt:

Virozele respiratorii sunt cele mai frecvente infectii ale copilului. Copilul face in medie 6-8 episoade de infectie respiratorie pe an. Infectiile virale sunt mai raspandite in sezonul rece. Raspandirea acestor infectii se poate face in mod direct prin contactul cu picaturi mici din secretiile unei persoane infectate (picaturi de saliva, secretii nazale). De asemenea o alta metoda de raspandire este contactul cu obiecte pe care au ajuns secretii ale unei persoane infectate, care sunt aduse in contact cu gura sau nasul. Pentru a preveni raspandirea infectiilor avem la dispozitie mai multe metode. Prima si poate cea mai cunoscuta este spalarea pe maini. Copiii ar trebui invatati sa se spele pe maini frecvent pentru ca multi dintre ei obisnuiesc sa duca manutele in gurita sau in nas.

De asemenea un lucru important ar fi ca parintii sa stie ca ar fi bine sa evite spatiile aglomerate, si mai ales contactul cu persoane bolnave.

In cazul gripei cea mai eficienta metoda de preventie este vaccinul antgiripal care poate fi administrat copiilor inca de la varsta de 6 luni.

Autor: Inga Stoian

Specialist: dr. Teodora Catinas, medic specialist pediatru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here