Pana acum se spunea ca epilepsia apare la copii, in special in jurul varstei de 2-6 ani, apoi in jurul varstei de 12-14 ani. Astazi se stie ca nu mai este valabil acest lucru. Potrivit dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, initiatorul proiectului Telemedicina in Epilepsie , aceasta boala poate aparea la orice varsta.
In Romania nu exista un registru al persoanelor cu epilepsie, prin urmare estimarile sunt bazate pe proiectiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, estimari care variaza in limite largi de la 0,83 la suta in tarile nordice la 4,3 la suta in tarile din Africa. In Romania se presupune ca intre 1,5 si 2 la suta din populatia generala se confrunta cu aceasta boala.
,,Peste 300.000 de persoane sunt cu epilepsie in Romania, prevalenta bolii variaza discret, in copilarie este un varf al acestei afectiuni, dar se pastreaza aproape constant si poate chiar crescator odata cu varsta”, a declarat dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog.
Specialistul sustine ca sunt oameni care pot dezvolta epilepsie secundara dupa un accident vascular sau un traumatism, asa ca epilepsia nu este doar o afectiune a copilariei. Poate aparea la orice varsta.
Parintii care au copii cu aceasta boala s-au intrebat probabil daca epilepsia se poate mosteni, iar raspunsul este pozitiv.
,,Sunt forme genetice, mutatii care apar spontan sau mostenite de la parinti, dar acesta nu e singurul grup de epilepsii”, subliniaza medicul Florea. De altfel, in cadrul consultului copiilor si persoanelor cu epilepsie, una din intrebarile obligatorii adresate parintilor si pacientilor de catre medic este daca cineva din familie pe linie materna sau paterna se stie cunoscut cu vreun sindrom epileptic.
Epilepsia nu se poate preveni
Nu exista vreun medicament, vreun vaccin sau vreo metoda care sa previna epilepsia. Insa toate tratamentele care sunt acum pe piata previn aparitia unor noi crize epileptice.
,,Din pacate nu exista un vaccin impotriva epilepsiei. Este un calcul de risc de probabilitati cu care nu prea sunt de acord. Cand vorbim de o afectiune mostenita, poate fi zero la suta sau suta la suta, faptul ca spui ca e 4 la suta nesansa unui copil de-a avea epilepsie pe copil nu-l intereseaza 4 la suta. O are sau nu o are”, a precizat, initiatorul proiectului Telemedicina in Epilepsie.
Urmareste intreg materialul video cu dr. Bogdan Florea.
Vezi si Doula, persoana disponibila in travaliul nasterii doar pentru tine
Autor: Alexandra Manaila