Proprietatile ceaiului verde

Foto: Shutterstock

Ceaiul verde este renumit pentru proprietațile sale, iar consumul sau este raspandit in toata lumea. Originile sale se regasesc in lumea asiatica, din cele mai vechi timpuri, și de atunci sunt atestate și multe dintre proprietațile sale curative.

In timp, datorita formelor de cultivare și procesare, s-au evidențiat mai multe tipuri de ceai verde, cu diferite arome, unele mai raspandite și considerate mai comune, altele considerate rare, prețioase și scumpe. Printre componenetele sale se numarara: teina, aminoacizii, vitamina C, uleiuri esențiale, fier, calciu, vitamine din grupul B etc.

Ceaiul verde are nenumarate proprietați benefice pentru organism: este un excelent antioxidant (combate eficient radicalii liberi, previne apariția tumorilor, incetinește efectele imbatranirii), are efecte remineralizante (folositoare pentru piele, oase și par), este un bun tonic pentru organism și ajuta la fortificarea sistemului imunitar, ține sub control nivelul colesterolului, are efecte diuretice favorizand eliminarea toxinelor din organism, are proprietați antibacteriene, ușureaza digestia și se pare ca este benefic și in bolile cardiovasculare.

Teina din acesta are efecte stimulante asupra Sistemului Nervos Central, favorizand concentrarea și atenția. in plus, au fost descoperite in frunzele de ceai și componente capabile sa protejeze celulele cerebrale de daunele tipice bolilor neurodegenerative, fiind chiar considerat un protector al funcțiilor creierului, de ajutor in prevenirea bolilor precum Parkinson și Alzheimer. Cu toate efectele sale benefice insa, trebuie sa se țina cont de regula moderației valabila pentru toate lucrurile. Asfel, ceaiul verde poate fi benefic, insa numai daca este consumat cu moderație.

Studiile arata ca polifenolii care se gasesc in ceaiul verde au rol pozitiv in bolile cardiace, insa in cantitați mari pot afecta ficatul și rinichii. Totodata, in privința consumului de ceai verde in timpul sarcinii, parerile sunt imparțite, acesta fiind așezat de unii specialiști pe lista plantelor medicinale contraindicate intr-o astfel de perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here