Parintii joaca un rol important in gestionarea surplusului de greutate la copii

Foto: New York Post

Chiar si in zilele noastre exista in foarte multe familii credinta ca un copil este sanatos daca este gras si daca mananca tot ce i se pune pe masa, dar in realitate aceasta mentalitate ii face copilului mai mult rau decat bine, dand frau liber obezitatii, iar cu aceasta un alt sir lung de probleme.

In trecut, daca un copil era gras, insemna ca are mai multe sanse de a supravietui infectiilor si subnutritiei, asa este, dar nu se tinea cont de faptul ca greutatea excesiva a fost primara in problemele de sanatate ale copiilor. Obezitatea este definita ca acumularea excesiva a grasimii. Obezitatea totala la copii si adolescenti a inceput sa fie tratata foarte serios de cand s-a constatat ca, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii.

În România, conform Studiului Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii , Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea și 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate.

Medicii spun ca exista numerosi factori ce contribuie la obezitatea copilului. Obiceiurile proaste de a manca si lipsa exercitiilor sunt primele care aduc obezitatea printre copii. Dar pot fi si factori genetici, de mediu sau psihici care contribuie in timp la obezitatea copilului. Obezitatea poate afecta efectul insulinei printr-o anumita rezistenta in cazul persoanelor cu diabet. Copiii obezi pot avea mari probleme cu presiunea sangelui, nivelul mare de colesterol, cu somnul si, de asemenea, vor suferi o degradare sociala.

Parintii ar trebui sa urmareasca dieta copiilor si sa le ofere intotdeauna fructe, legume si alimente cu numar scazut de calorii. De asemenea, va trebui limitat consumul dulciurilor sau al bauturilor (inclusiv cele contin suc de fructe), deoarece il satura pe copil si acesta refuza mancarea normala si sanatoasa. Apoi, trebuie limitati carbohidratii albi, pentru a stopa riscul de declansare a obezitatii: orez, paste, paine alba si desert. Va trebui sa-i propui copilului retete care contin cat mai putine grasimi. De exemplu, coace carnea in loc sa o prajesti si invata-l sa bea foarte multa apa.

Prevenirea obezitatii este foarte importanta si trebuie facuta inca de cand este mic, iar educarea gusturilor ar trebui incepută chiar la diversificare. Educarea parintilor este cea mai importanta, iar tu trebuie sa intelegi ca este mai usor de prevenit obezitatea decat de tratat. Parintii trebuie sa invete ce alimente sa le ofere copiilor lor si cum sa ii indemne sa faca cat mai multa miscare. Exista foarte multe greseli care se pot face in privinta alimentatiei copilului. Obiceiurile de hranire ale micutului vor influenta determinant comportamentul sau ca adolescent, si apoi, ca adult. De unde, importanta unei bune igiene alimentare. Exista greseli de cantitate si dezechilibre care ii pot face rau, dar vestea buna este ca toate acestea pot fi usor de corectat. Consecintele greselilor alimentare sunt ca provoaca in timp alergii alimentare, diabet, hipertensiune sau cresc riscul cardiac. De asemenea, convinsi ca fac bine, parintii sunt tentati ca de la primele mese ale copilului sa ii dea acestuia alimente cu aport nutritiv in cantitati prea mari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here