In Romania, 1 copil din 3 traieste in risc de saracie si excluziune sociala

Photo by Ahmed akacha from Pexels

Romania continua sa fie statul membru al Uniunii Europene cu „cel mai mare nivel al riscului de saracie sau excluziune sociala in randul copiilor”, potrivit Organizatiei Salvati Copiii in Romania.

In tara noastra, 1 copil din 3 traieste in risc de saracie si excluziune sociala.

Organizatia Salvati Copiii Romania a solicitat autoritatilor “sa opreasca starea de neconstitutionalitate in care s-au adancit an de an programele politice ale partidelor, legile bugetului de stat si deciziile privind alocarile bugetare locale, a caror fundamentare strategica si aplicativa nu a avut in vedere principiul constitutional al asigurarii unui ‘regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor copilului’” se arata intr-un comunicat oferit de Organizatie despre <starea copilului in Romania> si cere Parlamentului si Guvernului masuri urgente pentru 10 probleme majore cu care se confrunta copiii in Romania.

Una dintre problemele asupra careia se atrage atentia este legata de saracia familiilor si comunitatilor in care traiesc copiii, Romania continuand sa fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de saracie sau excluziune sociala in randul copiilor, si anume 35,8% dintre acestia, adica 1,2 milioane de copii, mai mult decat adultii (30.2%) , fiind afectati de lipsa de venituri ale familiei care sa asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea sociala si educationala in care traiesc, de lipsa de acces la nutritie in acord cu varsta si nevoile biologie ale copilului si la servicii socio-educationale si de sanatate de calitate.

“Romania ramane o tara a sanselor inegale, in conditiile in care acest risc al saraciei variaza de la 14,5% in marile orase la 27,8% in orasele mici si suburbii si atinge un ingrijorator nivel de 44,3% in mediul rural. E de asteptat ca, in cursul anului 2020 afectat de pandemia de COVID-19, aceste date sa inregistreze o crestere in ceea ce priveste numarul de copii captivi ai lipsei acute de oportunitati de dezvoltare. Datele comparative al UE ne arata ca, la nivelul populatiei generale din tara noastra, procentul gospodariilor care nu isi permit macar o data la doua zile o masa cu carne/peste sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,2% (media UE fiind de 6,7%). Aceeasi sursa ne arata ca 26,5% dintre copiii Romaniei cresc in locuinte care nu au toalete in interiorul casei, media la nivelul UE fiind de doar 1,8%” arata Organizatia Salvati Copiii.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here