Imunitatea copilului mic: sfaturi pentru parinti

Imagine de Nico Grütter de la Pixabay

Cea mai buna metoda pentru a tine o boala la distanta este, evident, preventia. Iata cateva sfaturi pentru parinti, atunci cand este vorba despre imunitatea copilului mic.

Imunitatea reprezinta acea caracteristica a organismului prin care se apara de actiunea nociva a unor factori numiti antigene. Ca modalitate de lupta, sistemul imunitar nu prezinta numai imunoglobuline (anticorpi) secretate de unele dintre celulele sale, ci si de o gama larga de celule si substante cu rol in medierea unor activitati ale acestora.

Imunitatea organismului poate fi stimulata in multe moduri, tocmai pentru ca aceasta depinde de mai multi factori. Alaptarea la san este considerata cea mai eficienta metoda de a spori imunitatea copilului. Pe un copil mic, ce beneficiaza de o hrana diversificata, alimentele bogate in vitamine il mentin sanatos. Un mijloc care contribuie suplimentar la preventie este administrarea vitaminelor C si D, cel mai bine prin alimentatie naturala.

Cele mai bogate in Vitamina C sunt macesele, urmate de citrice.

Vitamina D este prezenta mai ales in lactate.

Alimentatia sanatoasa, bogata in legume, fructe, proteine -carne de pui, peste, vita, galbenus de ou, lactate – fibre, asigura un suport bun pentru imunitate. Specialistii au ajuns la concluzia ca unele plante actioneaza cu precadere in stimularea imunitatii, cum ar fi macesele, catina, rostopasca, galbenelele.

Proasta alimentatie interfera cu imunitatea, la fel si bolile gastrice. Degeaba mancam bine, daca mucoasa intestinala este iritata si absorbtia nutrientilor din tubul digestiv nu se face corect sau avem un sindrom de malabsorbtie, ori pur si simplu ne lipsesc unele vitamine care au rol in absorbtia unor substante.

Imunitatea artificiala este cea obtinuta prin vaccinare, iar cea naturala se obtine prin producerea bolii, in urma vindecarii ei.

De asemenea, un copil odihnit inseamna foarte mult pentru imunitate. Este esential somnul dintre orele 22.00 si 24.00, cand se secreta un hormon foarte important in regenerarea tesuturilor. Copilul poate dormi si ziua, insa indiferent de cat de mult ar dormi ziua, nu poate echivala calitatea somnului din orele indicate mai sus. Oricum, un copil trebuie sa doarma aproximativ 10 ore pe noapte, nu mai putin. Asadar, daca ai observat ca micutul este mai sensibil la infectii, modifica-i alimentatia si, eventual, consulta si un medic specialist in homeopatie. Exista numeroase produse naturale care sporesc imunitatea si se gasesc in farmaciile naturiste, dar si in cele obisnuite. Dar, indiferent ca este vorba despre uleiuri, tincturi, pastile, siropuri, trebuie sa ceri si sfatul medicului, nu doar al farmacistului, atunci cand intentionezi sa-i administrezi copilului un produs pentru imunitate, fie el si natural.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here