Importanța acizilor grași esențiali în dezvoltarea bebelușilor

La naștere, creierul bebelușului nu este pe deplin dezvoltat, motiv pentru care hrana sa trebuie să includă acizi grași esențiali. Există două familii de acizi grași esențiali, și anume Omega 3 și Omega 6. Se numesc acizi grași esențiali, deoarece organismul uman nu este capabil să îi producă. Datorită rolului important pe care îl joacă în dezvoltarea cognitivă, nervoasă și vizuală la bebeluși, este recomandat să includeți în alimentația bebelușului acești acizi grași.

Laptele matern și formula de lapte – surse principale de acizi grași esențiali

În perioada în care copilul este hrănit cu cantitățile corecte de lapte matern sau formulă de lapte, cerințele sale de acizi grași esențiali sunt îndeplinite. De fapt, laptele matern acoperă în mod optim toate nevoile nutriționale ale bebelușului. La rândul lor, formulele de lapte conțin întotdeauna cei doi acizi grați esențiali pentru a satisface nevoile nutriționale ale micuților. Laptele de vacă nu este recomandat pentru copii și conține foarte puțini acizi grași esențiali Omega 6 și o cantitate infimă de Omega 3 în comparație cu laptele matern sau formulele de lapte.

Diversificarea la bebeluși – cum se pot adăuga acizi grași esențiali?

De îndată ce începe diversificarea alimentară și până la vârsta de 3 ani, laptele matern, formulele de lapte, produsele lactate și brânzeturile trebuie să continue să fie o parte importantă din alimentația copilului. Aceste alimente furnizează calciu, dar și macronutrienți (lipide, carbohidrați, proteine) și micronutrienți (vitamine și minerale). Până la împlinirea vârstei de 3 ani, copilul trece printr-o perioadă critică, ce îi poate stabili starea sa de sănătate din viitor, iar dieta joacă un rol major.

Studiile atrag atenția că dieta alimentară la copii este adesea dezechilibrată, cu un exces de proteine și cu insuficiente grăsimi. Pentru a preveni scăderea progresivă a aportului de acizi grași pe măsură ce copilul consumă mai puțin lapte matern sau formulă de lapte, asigurați-vă că la fiecare masă adăugați o cantitate mică de grăsimi în masa bebelușului. Puteți adăuga o lingură de ulei vegetal, o linguriță de unt sau smântână.

În afară de lapte matern și formulă de lapte, ce alte surse conțin acizi grași esențiali?

Precursori ai Omega-3 și Omega-6 se găsesc doar în uleiurile vegetale. Este important să optați pentru uleiuri bogate în Omega-3, dar fără Omega-6 în exces, cum ar fi uleiul de rapiță. Pe de altă parte, uleiurile de porumb, de arahide, de semințe de struguri și de floarea-soarelui trebuie evitate din cauza conținutului lor ridicat de Omega-6 și al conținutului scăzut de Omega-3. Uleiul de măsline conține predominant acid oleic și concentrațiile sale de Omega-6 și de Omega-3 sunt scăzute, așa că acest ulei nu îndeplinește cerințele nutriționale ale unui copil.

Acizii grași esențiali Omega-3 se găsesc în principal în peștele gras, cum ar fi somon, sardine, macrou, hering, păstrăv afumat și alge marine. Acizii Omega-6 se găsesc în pește și, de asemenea, în cantități mai mici în carne și ouă. CollagenWise vă oferă toate informațiile care vă pot ajuta să găsiți cele mai potrivite surse de acizi grași esențiali pentru bebeluș.

În primii ani de viață ai copilului, este necesar să îi asigurați un aport semnificativ de grăsimi responsabile pentru buna sa creștere și pentru dezvoltarea sistemului nervos. Mămicile sunt încurajate să își alăpteze copiii atât timp cât micuții lor doresc asta, iar în perioada de diversificare să includă sursele de Omega-3 și Omega-6 mai sus amintite. Dacă doriți să apelați la suplimente nutriționale, cele mai recomandate sunt suplimentele pe bază de ulei de pește sau uleiul de ficat de cod.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here