Ginecologul raspunde: Apendicita in timpul sarcinii

Gabriela G., Sighisoara: Este posibila o operatie de apendicita in timpul sarcinii? Care sunt riscurile la care este expus copilul?

Iata ce raspunde ginecologul: 

Apendicita asociata sarcinii impune un diagnostic cat mai precoce din pricina evolutiei ei catre abces apendicular, plastron apendicular si peritonita (starea septica poate duce la moartea intrauterina a fatului).

Simptomatologia, in cazul sarcinilor mici, este reprezentata de durere in fosa iliaca dreapta, febra, greata si varsaturi. In sarcinile mari, durerea se localizeaza la nivelul epigastrului si paraombilical, apare constipatia sau, dimpotriva, diareea si disuria. Diagnosticul nu este facil.

Trebuie facuta diferenta de disgravidia de prim trimestru, sarcina extrauterina, chistul de ovar torsionat, avortul septic sau pielonefrita. Analizele de laborator sunt importante pentru diagnostic, prin prezenta leucocitozei. Tratamentul este chirurgical, indiferent de varsta sarcinii.

Daca survine in trimestrul I de sarcina, atunci se practica apendicectomia, iar pacienta primeste medicatie pentru a preveni un avort postoperator. Daca boala survine in ultimele luni de sarcina, atunci se practica mai intai operatia cezariana si apoi apendicectomia (altfel, volumul uterin crescut ar face foarte dificila interventia chirurgicala).

Prognosticul fetal depinde de varsta sarcinii la care s-a efectuat operatia cezariana (cu cat aceasta este mai aproape de termen, cu atat este mai bun). Urmarirea constanta a sarcinii permite diagnosticarea corecta si in timp util a acestei afectiuni, precum si stabilirea conduitei terapeutice adecvate pentru fiecare caz in parte, cu minimum de riscuri pentru mama, cat si pentru fat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here