Din 5 decembrie se depun cererile de sprijin pentru fertilizarea in vitro, potrivit ministrului Familei

Din 5 decembrie se depun cererile de sprijin pentru fertilizarea in vitro, a anunțat Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. Potrivit ministrului Familiei, solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității pot fi trimise la la adresa [email protected]. Ministrul a semnat astăzi ordinul comun care conține regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 și 45 de ani.

În anunț se specifică faptul că se pot înscrie în acest program social cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră și că este important să existe indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

”Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal” a scris Gabriela Firea.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.

Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor.

 ”Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor” a mai adăugat ministrul Familiei, care susține că în mandatul său de primar general s-au născut peste 500 de copii și alte câteva sute de sarcini sunt în evoluție.

Gabriela Firea spune că România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here