Dr Mihai Craiu: ”Multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise”

Photo by MART PRODUCTION, Pexels

Dr Mihai Craiu: ”Multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise”- este atenționarea pe care a făcut-o medicul într-o postare pe Spitalul Virtual pentru Copii.

După părerea specialistului tusea este unul dintre simptomele care îi exasperează sau îi panichează cel mai mult pe părinții care au un copil mic ce merge la grădiniță sau chiar și în cazul unui copil ce este în clasele primare, iar motivul este că acest simptom este unul care persistă, care durează ceva timp.

Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei…), tusea vine și „stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm…Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse. Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală” a explicat dr Craiu.

Iar soluția oferită de medic este simplă (și complicată, deopotrivă): părinții să se înarmeze cu multă răbdare.

Dr Craiu susține că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

 Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților.

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari?

  1. Antitusive – dextrometorfan, codeină
  2. Expectorante – guaiafezină
  3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină
  4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

 De fapt, formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră („warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.” a scris medicul în postare.

În schimb, specalistul recomandă ca la o răceală banală, copilului să-i fie desfundat nasul cât mai bine și să-i fie oferite cât mai multe lichide (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here