De ce apar problemele de tranzit intestinal la copii?

Foto: www.bestproducts.com

In mare parte, problemele de tranzit intestinal la copii apar din cauza greselilor alimentare. Din dorinta de a-si vedea copiii mancand cat mai mult si cat mai multe parintii si bunicii au tendinta sa exagere cu mancarea, sa faca unele asocieri mai putin inspirate sau sanatoase sau sa nu tina cont de faptul ca un copil are nevoie de mancare cat mai diversificata. In caz contrar, apar problemele de tranzit intestinal. Si atunci, ce este de facut?

Cele mai frecvente probleme digestive intalnite la copii sunt constipatia, senzatia de balonare si chiar durerile abdominale, toate acestea fiind determinate de un tranzit intestinal lent. Ce este, de fapt, tranzitul intestinal? Aceasta expresie desemneaza “calatoria” efectuata de alimente prin intestin, dupa ce au “aterizat” in stomac.

Pe durata acestui traseu, peretii intestinului asimileaza toate substantele de care organismul are nevoie (elementele nutritive), restul urmand a fi eliminat, sub forma de scaune. Alimentele inainteaza prin intestin datorita miscarilor acestuia. In functie de consistenta si volumul lor, dar si de activitatea generala a organismului, acestea sunt eliminate mai lent sau mai rapid.

Ce inseamna tranzit intestinal normal?

Un tranzit intestinal normal este asigurat de o cantitate suficienta de fibre si lichide. Fibrele ajuta la absorbtia apei in organism si la transportarea ei in intestin, ceea ce ajuta la scaderea duritatii scaunelor, prevenindu-se astfel constipatia. Pentru ca micutul tau sa beneficieze de un tranzit intestinal normal, ar trebui sa consume zilnic o cantitate suficienta de fructe crude, in functie de sezon (mere, prune, pere, caise etc), dar uneori si fructe uscate  (smochine, curmale etc) si legume (conopida, spanac, dovlecei, broccoli, ardei gras etc).

Medicii pediatri recomanda cel putin cinci portii zilnice de fructe si legume. Cerealele integrale si derivatele acestora (tarate de grau, musli, fulgi de orez, painea integrala sau graham) contin o cantitate sporita de fibre, de aceea nu trebuie sa lipseasca din dieta copilului. La fel si alimentele care contin grasimi nesaturate (pestele, uleiul, avocado etc).

Daca apare constipatia, ce este de facut?

Ofera-i apă din plin, dar și iaurt, chefir, sana. Iaurtul este unul dintre alimentele preferate de copii, cu actiune benefica asupra florei intestinale, ce aduce numeroase beneficii sistemului digestiv al acestora. Consumat cu regularitate, iaurtul ajuta digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si previne constipatia. Unele tipuri de iaurt contin bacterii probiotice si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Alte alimente care pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal: prunele (sucul de prune), fructele de pădure (crude sau preparate in smoothy-uri), sucul de aloe vera, kiwi etc.

Atenție! Exista anumite alimente care ingreuneaza functionarea tranzitului intestinal. O alimentatie bogata in produse cu continut crescut de zahar (bauturi indulcite, dulciuri si prajituri, biscuiti, etc.) si de amidon (paste, orez, cartofi) si foarte saraca in fructe si legume, poate intretine un tranzit intestinal lent. Acelasi efect il va avea si consumul exagerat de carne si oua, dar si de condimente, caci acestea nu contin fibre si necesita o digestie mai indelungata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here