Cum ne ajutam copiii sa scape de anxietate?

Ca mama, probabil ai sesizat la copilul tau anumite suferinte: acesta se simte singur, este trist, il doare burta, se cearta frecvent cu alti copii, se supara tare cand nu este lasat sa se joace cu anumite jucarii, are frecvent stari de disconfort (ii este foame, ii este frig, este nervos si altele). Toate aceste stari arata ca sufera de anxietate, de o afectiune care ii creeaza senzatie de neliniste si teama.

Reactiile anxioase sunt usor de observat la copii, ele produc tulburari de somn, comportamente nepotrivite, crize de plans fara un motiv important, cereri insistente de a face un anumit lucru, etc. Anxietatea poate aparea la orice varsta si produce in general stari de teama in foarte multe zone ale vietii. Spre exemplu copiii care sunt anxiosi se tem sa stea in preajma unor oameni straini, a profesorilor, a altor copii, le este frica de intuneric, de animale, etc. In timp, anxietatea se poate agrava si pot suferi si de tulburari de panica.

Despre tulburarea de panica la copii specialistii spun ca este o dereglare anxioasa care produce ameteli, palpitatii cardiace, stari de nervi, stari de iritabilitate, fobie sociala, fobie scolara, tulburari coplesitoare, si altele. Crizele de anxietate in acest caz sunt mai intense si pot da stari foarte proaste la copii.

O frica ce apare la copiii anxiosi este fobia scolara. Copilul se teme sa mearga la scoala si face crize de plans inainte, cand stie ca este nevoit sa se duca, pentru ca asa vor parintii. Teama unui copil care sufera de fobie scolara este legata de faptul ca el are un sentiment de nesiguranta, crede ca este in pericol. Acesti copii se simt neajutorati in fata situatiei si au nevoie de multa intelegere din partea parintilor, acestia trebuie sa le explice cu rabdare ca nu sunt in niciun fel de pericol.

Alte aspecte legate de afectiunile si bolile la copii si alte stiri sanatate puteti citi pe acest site, unde sunt si sfaturi de la medici cu privire la problemele copiilor. Sunt diferite articole interesante, stiri despre boli, tratamente, terapii revolutionare, aparatura medicala de ultima generatie, interventii medicale, medicamente inovatoare, decizii ale autoritatilor in domeniul sanatatii, etc.

Daca parintii suspecteaza la copilul lor stari de anxietate, este bine ca acesta sa fie dus la un medic de specialitate, sa aiba o discutie cu un psiholog. Din pacate, in ziua de azi, tulburarile de anxietate sunt frecvente la copii, dar si la adolescenti. Previziunile oamenilor de stiinta arata ca 25-30% dintre copii si adolescenti vor dezvolta tulburari de anxietate in timpul vietii lor.

Una din cele mai frecvente forme ale acestei boli este anxietatea de separare sau anxietatea generalizata. Copilul are o stare de teama, de ingrijorare excesiva de a fi departe de cei din familie. Copilul poate copia acest comportament si de la oamenii din jurul lui, daca are parinti anxiosi are si el tendinta de a reactiona in mod anxios. Starile de anxietate de separare apar si din cauza unui eveniment traumatic.

Un copil care sufera de anxietate generalizata are urmatoarele simptome: este ingrijorat cand parintii nu sunt langa el, nu vrea sa doarma singur in pat, refuza sa mearga la scoala, are in mod frecvent dureri de cap, dureri musculare sau dureri de stomac, se plange ca se simte rau, ii este frica sa ramana singur, poate avea crize de furie, de nervi si atacuri de panica.

Parintii trebuie sa fie atenti la sanatatea copiilor lor.Un copil cu anxietate trebuie sa fie dus la medic pentru a primi tratament cu medicamente si terapii alternative. Sunt cazuri in care este nevoie de spitalizare si terapii psihologice de durata. In caz contrar starea lui de sanatate se poate agrava, poate avea probleme legate de performanta scolara, iar in cazuri mai grave, poate suferi si atacuri de panica. Copilul anxios are frecvent dureri de stomac, tulburari de dispozitie, stari de irascibilitate, agresiune, probleme de atentie si de concentrare. Combaterea anxietatii este importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Medicii spun ca au sesizat 6 tipuri de tulburari de anxietate la copii. Pacientii prezinta o combinatie de simptome care sunt caracteristice diferitelor tipuri de anxietate. Anxietatea produce ganduri negative la copil, sentimente neplacute, comportament de evitat. Tratamentul este necesar in caz de anxietate pentru ca asta afecteaza mult copilul, el poate pierde reperele de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here