Cum ii tratezi nasucul infundat

Foto: Healthline.com

Odata cu instalarea sezonului rece, foarte multi parinti se plang de faptul ca bebelusii lor contracteaza anumite afectiuni virale, care se manifesta printr-o multitudine de simptome, nu tocmai placute.

Nasul infundat, unul dintre simptomele sezonului rece, este o afectiune a cailor aeriene superioare. Reprezinta un proces inflamator acut al mucoasei nazale, cat si faringiene, cauza fiind de cele mai multe ori virala. In sezonul rece, cei mici pot face, in medie, intre   sase si opt afectiuni de acest gen pe an. Virusul se localizeaza pe mucoasa nasofaringiana si determina edemul si vasodilatatia acesteia, iar simptomul cel mai perceptibil este infundarea nasului, cu sau fara dureri care apar la inghitit.

Concomitent, celulele superficiale ale mucoasei se descuameaza si se elimina, iar secretia de mucus creste. Semnele care insotesc „nasul infundat“ pot fi: febra, agitatia, stranutul, secretiile nazale seroase abundente, tusea sau lipsa poftei de mancare determinata de durerile la inghitit. Sugarii mici pot prezenta varsaturi si scaune diareice. Un lucru important de mentionat este faptul ca evolutia bolii este de 3-4 zile, in cazul in care nu apar complicatii. Daca bebelusul tau prezinta unul dintre simptomele de mai sus, indicat ar fi sa ceri sfatul medicului pediatru imediat ce observi o modificare a starii generale de sanatate.

Exista cateva sfaturi utile pentru proaspetele mame ale caror copii sufera de o afectiune a cailor respiratorii superioare:

– Foloseste pentru camera copilului un umidificator de aer (ai grija ca aerul din camera micutului sa nu fie prea uscat!),

-Si o baita calda, poate ajuta la decongestionarea nasucului,

– Hidrateaza-ti bebelusul mai mult decat de obicei, oferindu-i cat mai multe lichide.

– Inainte de masa, decongestioneaza-i fosele nazale prin aspirarea secretiilor cu o pompita nazala sau un mic aspirator nazal. (stii despre ”batista bebelusului”?)

– Cate o picatura de ser fiziologic in fiecare nara sau apa de mare. De asemenea, mamele care alapteaza sustin ca, atunci cand este bebelusul cu nasucul infudat, la nevoie ii picura cate o picatura de lapte matern in fiecare nara, iar acesta ajuta la desfundare nasului intr-un mod mai natural.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here