Copilul astmatic trebuie evaluat multidisciplinar, acest lucru trebuie stiut de parinti, fiindca in general, pacientul asmatic este vazut de catre o echipa de specialisti. In privinta copilului cu astm din aceasta echipa care-l vede foarte importanti sunt: medicul pediatru, medicul pneumolog pediatru, medicul alergolog, medicul de familie care-l ingrijeste si il vede constant. Potrivit conf. dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, din aceasta echipa mai face parte orice medic care poate sustine cu noblete evaluarea si diagnosticul acestei afectiuni.
,,In momentul in care suntem in fata unui copil cu astm bronsic el poate sa ajunga intr-o situatie de criza de astm bronsic si atunci nu ar trebui sa ne cada acest lucru ca o caramida in cap. Exista elemente de prodrom, care ne anunta daca se apropie de o criza. Se accentueaza simptomele”, atentioneaza medicul.
In ceea ce priveste punerea diganosticului de astm, specialista atrage atentia ca uneori acea tuse pe care o intalnim nocturn poate sa fie un element important relationat cu un posibil astm bronsic, de aceea trebuie parcurse numeroase elemente de diagnostic diferential, de excludere a altor afectiuni care pot duce la tuse. Mare atentie si atunci cand un copil suiera, spune medicul care tine sa precizeze ca nu tot ce suiera e astm!
,,Celebrul wheezing poate sa fie unilateral sau bilateral, de aceea supralicitarea acestui diagnostic nu e bine venita, deoarece atrage un tratament de lunga durata, de anduranta pentru familia respectiva. Pe de alta parte, nici nu e bine sa nu scoatem la suprafata acest diagnostic care, de cele mai multe ori, este ca un aisberg”, a precizat conf. dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de Pneumologie Marius Nasta.
Vezi si De la dermatita atopica la rinita alergica si astm bronsic
Daca vrei sa afli care este legatura dintre atopie si astmul la copii vezi si Legatura dintre atopie si astm