De la dermatita atopica la rinita alergica si astm bronsic

Multi dintre copii se confrunta cu dermatita atopica. Ea creeaza un disconfort important atat copilului cat si familiei, iar in timp I se pot alatura in timp elemente de rinita alergica si in final poate sa duca la astm bronsic.

,,Sunt copii care vin din mica copilarie cu elemente de dermatita atopica. Dermatita atopica este foarte importanta, pe vremuri se vorbea despre celebrul mars atopic care putea sa debuteze sau nu cu dermatita atopica. Principala intrebare a parintilor este daca are copilul astm bronsic. Diagnosticul de astm bronsic este de o incarcatura emotionala foarte mare atat, pentru medicul care pune diagnoscticul cat si pentru familia respectiva, deoarece vorbim despre un diagnostic de boala cronica”, e de parere conf.dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de  Pneumologie ,,Marius Nasta”.

Potrivit specialistei, exista o relatie importanta intre rinita alergica si astmul bronsic. ,,In proportie de 70-80% din pacientii astmatici au o incarcatura pe rinita alergica, dar nu de multe ori ea este recunoscuta”, a precizat medicul pneumolog. Chiar daca nu ne vindecam de astm, putem trai linistiti cu o functie ventilatorie absolut impecabila asa incat sa ajungem campioni olimpici. Iar exemple de campioni olimpici astmatici exista destula: campion la natatie, camipoana lumii la patinaj artistic, precum si un temerar care a urcat pe Everest, bolnav fiind de astm bronsic.

Vezi si Legatura dintre atopie si astm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here