Legatura dintre atopie si astm

Care este legatura dintre atopie si astm la copii si ce risc au copiii de-a face astm bronsic daca in familie exista persoane cu aceasta afectiune sunt lucruri pe care ni le explica conf. dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”.

Potrivit specialistei,  in cursul vietii daca avem intr-o familie istoric de elemente atopice exista un risc de a dezvolta atopie la copilul respectiv in proportie de 50%. Acest risc este relativ deoarece in timpul anamnezei pe care o efectueaza medicul este foarte greu ca cei din familie sa raspunda pe mai multe generatii.

,,Nu stim din spate daca real sau nu avem bunici, strabunici cu atopie. Pentru cei care nu recunosc acest teren atopic, riscul ar fi de 1 la 5. Astmul bronsic insumeaza foarte multe elemente si putem sa avem, nu numai astm atopic, adica astm relationat cu alergie, dar si astm nonatopic. Cea mai mare parte a pacientilor astmatici recunosc acest teren atopic”, a precizat conf. dr. Roxana Maria Nemes.

Vezi si Totul despre cei mari si cei mici cu alergii si intolerante alimentare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here