Despre beneficiile pe care le pot avea plantele asupra sanatatii copilului s-a tot vorbit si scris. Astazi iti vom oferi cateva sfaturi despre cum poti sa combati anumite inflamatii cu ajutorul plantelor. Atentie! Este esential sa te adresezi medicului specialist si sa nu incepi niciun tratament fara acordul acestuia.
Tratamente naturale pentru cistita:
Cistita reprezinta o inflamatie a vezicii urinare care, in general, are cauze microbiene. Cistita se manifesta prin mictiuni frecvente, dureri la nivelul partii inferioare a abdomenului, usturimi la urinat si urina tulbure.
Este foarte important sa te adresezi specialistului (urolog, pediatru) pentru diagnostic si tratament, intrucat, daca nu este tratata, infectia se poate agrava sau se poate extinde la rinichi. In ceea ce priveste apelarea la plante medicinale, aceasta poate fi benefica, insa in niciun caz nu poate constitui o solutie absoluta, ci mai mult o metoda ajutatoare.
Unul dintre cele mai importante efecte ale plantelor medicinale in terapia afectiunilor renale este cel de diuretic (benefic in majoritatea afectiunilor aparatului urinar). De asemenea, pentru unele afectiuni ale aparatului urinar, printre care si cistita, se mai folosesc si plante cu proprietati antiseptice.
Astfel, pentru a ameliora simptomele cistitei, pot fi utilizate infuzii preparate din doua lingurite de flori de coada-soricelului la 1/2 l de apa (cantitatea se bea in cursul unei zile si are efect antiseptic). Pentru efectul lor antiseptic se mai folosesc si frunzele si mugurii de plop, frunzele de frag, precum si florile de soc sau frunzele de merisor, care, pe langa aceasta, sunt si diuretice.
Din categoria plantelor diuretice mai fac parte si radacina de osul-iepurelui si tecile de fasole, care au si efect usor antispastic, la fel ca si matasea de porumb, care se prepara sub forma de infuzie din o jumatate de lingurita la o cana, consumandu-se 2 cani pe zi.
Benefice in cazul cistitei mai sunt si plantele cu efect emolient precum mugurii de pin (o jumatate de lingurita de planta maruntita la cana de apa, 2-3 cani pe zi).
Tratament pentru inflamatiile laringelui si traheei:
Inflamatiile acute sau cronice ale laringelui si traheei (laringita si traheita) sunt in general cauzate de infectii virale sau bacteriene, fiind adesea asociate si cu inflamarea altor segmente ale cailor respiratorii. Semnul caracteristic al laringitei este raguseala, care poate ajunge pana la pierderea vocii.
Nu trebuie sa neglijezi consultarea medicului pediatru in cazul aparitiei acestor simptome, insa poti apela si la plante medicinale, ca adjuvant. Dar, neaparat trebuie sa ceri acordul medicului inainte de a incepe orice tratament! De asemenea, copiii trebuie sa evite eforturile vocale si frigul. Se pot folosi plante cu proprietati emoliente (cu continut ridicat de mucilagii) si expectorante, sub forma de infuzii sau decoct pentru uz intern sau extern (gargarisme sau inhalatii).
Astfel, dintre plantele cu proprietati expectorante si antiseptice amintim isopul si cimbrisorul de camp si cimbrul de cultura.
De ajutor sunt, pentru uz intern, si infuziile din florile si frunzele de podbal sau florile de plamanarica.
Pentru uz extern, in cazul in care copiii tai vor sa faca gargara, poti face infuzie dintr-o lingurita de arnica la cana de apa.
Pentru gargara poti folosi cu succes si infuzii de frunze de patlagina, sulfina si fructe de fenicul.