Cât de des trebuie să facă baie copilul?

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Cât de des trebuie să facă baie copilul? O întrebare aparent atât de simplă, dar care (te asigurăm!) poate să nască ceva controverse printre părinți.

În timp ce unii părinți consideră că un copil trebuie să fie spălat doar atunci când este murdar, alți părinți cred că băița din fiecare zi trebuie să fie regulă de la care nu prea ne abatem. Și atunci, cât de des ar trebui să spălăm copilul? Ce înseamnă ”prea mult” și ce este ”insuficient”?

Nu există un răspuns științific sau biologic la cât de des ar trebui să-i faci baie copilului. În trecut părinții rar când le făceau baie copiilor sau cum au prins bunicii noștri regula de ”o dată pe săptămână” ai baia generală. Epoca modernă a transformat partea aceasta cu spălatul copilului cumva într-o normă de societate: copilul trebuie să fie spălat zilnic. Adevărul însă este că bebelușii sau copiii mici care încă nu au învățat să meargă chiar nu au nevoie să fie spălați zilnic cu săpun. În unele zile este suficient să fie clătiți ușor cu apă călduță, chiar fără săpun pe corp (cu excepția părților cu adevărat murdare).

Și potrivit dr Pierrette Mimi Poinsett, medic pediatru, nu este obligatoriu ca un copil să fie spălat zilnic, iar ca o medie, de trei ori pe săptămână ar fi suficient, pentru că prea des ar putea să-i usuce sau să-i irite pielea. În cazul unui toddler, recomandarea este de 3 ori pe săptămână sau atunci când este evident că este murdar (după o joacă în nisip, în noroi, după ce a fsot la piscină etc). Lucrurile se pot schimba în momentul în care ai un școlar, în funcție de ce activități mai face, dacă practică un sport și transpiră mult, dacă are un păr cu tendița de îngrășare etc. Iar în privința unui adolescent lucrurile sunt clare, susțin specialiștii: adolescentul trebuie să facă duș zilnic sau chiar mai des dacă este cazul.

Iată un ghid orientativ conform Clinicii Cleveland Health legat de cât de des trebuie să fie copilul spălat:

Vârsta copilului Perioadă
Nou-născuți/bebeluși De 3x per săptămână
Copil 1-5 ani De 3-4 x per săptămână
Copil 6-11 ani De 3x per săptămână
Adolescent 12-18 ani Zilnic sau chiar mai des dacă este necesar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here